Az Apple ismét megkésve értesítette felhasználóit egy biztonsági résről

Milkovits Gábor, 2004. május 12. 22:08
Alig egy héttel azután, hogy olyan vádak merültek fel az Apple-vel szemben, miszerint jelentéktelennek próbál feltüntetni bizonyos a Mac OS X operációs rendszeren jelen lévő kritikus biztonsági réseket, most kiderült, hogy nemrég ismét olyan kockázatos sebezhető pontokat találtak a szoftveren, amelyekről a cég nem igazán sietett értesíteni felhasználóit.
Az @stake elnevezésű szoftverbiztonsággal foglalkozó cég még márciusban beszámolt az Apple-nek az újabb kritikus biztonsági résekről, amelyekhez a cég május 5-én ki is bocsátotta a javító frissítéseket. A helyzet azonban gyakorlatilag még több mint egy héten át ismeretlen maradt a felhasználók számára, amikor is végül az amerikai kormányzat hivatalos közleményt adott ki az ügyről. Időközben az Apple is közzétett egy figyelmeztetést egy kevéssé ismert weboldalán, ám más, könnyebben hozzáférhető módon továbbra sem közölte a fontos információt ügyfeleivel. Szoftverbiztonsági cégek szerint az Apple azért próbálja meg eltitkolni, vagy jelentéktelennek feltüntetni operációs rendszerének sebezhetőségét, mert el szeretné kerülni azt a nagyszabású negatív nyilvánosságot, amelyben a Microsoft részesült a Windows hasonló problémáinak jóvoltából.

Eközben az Apple hivatalos internetes híroldalán, a MacWorld-ön egy olyan nemrégiben felbukkant veszélyes számítógépes vírusról számolt be, amelyik a hamarosan megjelenő Word 2004 for Mac szövegszerkesztő program demó-verziójának álcázza magát. A vírus a program telepítése helyett kitörli a felhasználó fontos, saját mappájában tárolt dokumentumait.
Kulcsszavak: security Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14