Globális projektek a gyógyszeriparban

forrás Prim Online, 2004. május 18. 13:02
Az idén 25 éves amerikai MDL a gyógyszeripari szoftverpiac meghatározó szereplője, jelenleg 3 földrészen, 15 irodával, csaknem 500 alkalmazottal. Az MDL szerves részének tekint egy 20 fős budaörsi fejlesztőcsoportot is, benne speciális szaktudással programozókat, vegyészeket és tesztelőket.
A kaliforniai székhelyű MDL az Elsevier csoport része, amely 400 kémiai és élettudományi szaklap (többek között a Cell, Neuron, Journal of Molecular Biology, Tetrahedron Letters, Science Direct és Bio MedNet ) termék és széleskörű informatikai, adatbázis, workflow és döntéstámogatási rendszereket fog össze. Az Elsevier Life Sciences csoport egyedi megoldásokat hoz a kutatók életébe, az új gyógyszerek fejlesztésének költséghatékony módszerével. Az MDL-nek világszerte 50 000 felhasználója és 500 installációja van. Csaknem két éve vezették be az Assay Explorer nevű egyedi és bővíthető biológiai adatmenedzsment rendszerüket.

A gyógyszeriparban egyre inkább az a trend tapasztalható, hogy regionális képviseletek helyett globálisan szolgálnak ki egy-egy ügyfelet. Így, míg a UNITIS az elmúlt 7 évben a bázeli európai központtal állt kapcsoltban, idén már ezekben a globális projektekben is részt veszünk. Ez nem jelent más, mint, hogy szakértőink az Egyesült Államoktól Japánig dolgoznak projekteken - kezdi Kovács Attila, a UNITIS Alkalmazásfejlesztés üzletág igazgatója.

A UNITIS-ban a precíz munkát és a gyors reagálókészséget értékeljük és azt, hogy gyorsan meg tudnak tanulni új technológiákat. A UNITIS kiválasztásakor fontos szempont volt a megbízhatóság és a stabilitás, amit a cég nyújtani tudott. Kovács Attila például ennek a csoportnak a vezetője a kezdetektől - mondta Dr. Frank vom Stein, Group Leader Delivery & Sourcing az MDL csoport részéről, és hozzátette, ezek azok az értékek, amelyek hosszú távon a kiszámíthatóságot eredményezik.

Napjainkban különböző szoftverek hatalmas számban -és igen változó minőségben - találhatók meg a piacon a felhasználók vélt vagy valós igényeinek széles skálájához mérten. Szinte anakronisztikus módon, azonban egyre növekvő méretekben az egyedi kívánalmak szerint kialakított alkalmazások látják el a legtöbb cég informatikai kiszolgálását.

Az MDL budaörsi csoportja magasan kvalifikált szakembereivel már eddig is számos nehéz feladatot oldott meg sikerrel. Az ügyfelek igényei szerint kialakított alkalmazásaik a raktárkezelő/készletnyilvántartó rendszerektől a különböző adatkonverziós modulokon keresztül a bonyolult lekérdező és jelentés készítő rendszerekig a vállalati informatika szinte minden területén megtalálhatóak.
Világszintű informatikai projektek a gyógyszeripar részére

Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb projektje a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalatánál a kémiai regisztrációs feladatok teljes körű lefedését célozta meg, leváltva ezzel a különböző földrészeken elhelyezkedő kirendeltségek korábbi rendszereit. A projekt során a kihívást az adatbázis nagy mérete és földrajzi elhelyezkedése okozta. A UNITIS által bevezetett megoldás egy osztott rendszer, ahol egy kitüntetett központi adatbázis végzi a kritikus adatok nyilvántartását és székhelyenként egy kisebb adatbázisban folyik a napi munka. Oracle alapokon, több Windows-os szolgáltatáson keresztül valósítják meg a kommunikációt. A rendszer VB 6-ban íródott és alapvetően egy hagyományos kliens-szerveralkalmazás, amelynek bővítése azóta is folyamatos.

A fenti rendszer sikerei alapján egy japán gyógyszeripari és kutató cég is felkérte az MDL-t és magyar partnerét egy hasonló rendszer kifejlesztésére. A szigetországban jelenleg igen élénk a kereslet a hasonló rendszerekre. Az új rendszer azonban továbblép elődjén és már az Oracle cartridge-t alkalmazó ISIS/Direkt-et alkalmazza. További, jelentősebb módosításokat is végre kellett hajtani ahhoz -beleértve az adatmigrációt-, hogy az ügyfél folyamataihoz igazodjon.

A globális rendszerek iránti igény másik jó példája az a web-alapú rendszer, amelynek implementálásához ASP-t és IIS-t használtak az angliai székhelyű gyógyszeripari óriásnál. Az IIS egy VB-ben megírt középső business réteget használt az adatbázis elérésére és az üzleti logika implementálására. Az adatbázis egy Oracle alapú rendszer. Itt egy tipikus multi-tier rendszert építettünk ki saját tranzakció kezeléssel (az MTS nem volt jó, mert a ISIS/Direct-el nem működik együtt). A köztes réteg VB6-ben volt megírva és több service is segített a multi-user környezet menedzselésében.

Az USA-ban alkalmazott Discovery Logistics az első nagy próbálkozás az MDL új Isentris technológiájának a bevezetésére. Ez is egy többszintű alkalmazás, aminek az alapja az MDL új technológiája. Erre készített a UNITIS több service-t, amiknek a feladata egy vállalat teljes raktári nyilvántartása és beszerzés koordinációja a kémiai vegyületek terén. A technológia egyelőre még teljesen új és sok problémát kell megoldani. A fejlesztés Java-ban és .Net-ben történik. Jintegra integrációval a rétegek között (alsó szintek: java, UI: .net) a projekt menedzselése a RUP módszerrel történik, szoros együttműködésben az amerikai anyavállalattal.

A budaörsi cég olyan projektmenedzselési és fejlesztői módszertant dolgozott ki és alkalmaz folyamatosan, amely a szoftvergyártás teljes folyamatát átfogóan képes kezelni. A módszer könnyen adaptálható bármilyen kihelyezett vagy távoli fejlesztői környezetre és lehetővé teszi a legösszetettebb igények hatékony és szakszerű kielégítését ügyfeleink szempontjait messzemenően szem előtt tartva, legyenek a világ bármely részén - mondta Kovács Attila üzletág-igazgató. A UNITIS projektmenedzsment módszere a műszaki szakértelem, az átfogó projektirányítás és az állandó minőségbiztosítás (ISO 9001:2000) versenyképes kombinációját kínálja.

A minőséget garantáló folyamatok és szakemberek

A teljes körű minőségbiztosításról folyamatos ellenőrzések - mind belső, mind külső-, tesztek és a gyártás valamennyi szakaszát átszövő minőség-felügyelet gondoskodik. A UNITIS egy úgynevezett Project Tracking Tool-t alkalmaz, amely gondoskodik a fejlesztői munka teljes adminisztrációs hátteréről, a munkafolyamatok rögzítéséről és olyan eszközöket kínál, mint a folyamatos dokumentumkezelés, a határidő figyelés, a verziókövetés, a notifikáció, valamint a projektállapot figyelés. Egyedülálló eszköze és módszertana segítségével a UNITIS Rt. számos sikeres kihelyezett szoftverfejlesztési projektet irányított Magyarországon, több európai országban, az Egyesült Államokban és Japánban is.

Az MDL képviseletében, Dr. Frank vom Stein szerint a UNITIS nemzetközi szoftverfejlesztői csapata rendelkezik mindazon szakértelemmel, amely innovatív, testre szabható és megbízható szoftver megoldások kidolgozásához elengedhetetlen. Az egyedi igényekre szabott informatikai megoldás sokszor az egyetlen válasz lehet egy-egy konkrét informatikai kihívásra - a gyógyszeriparban is. A UNITIS Rt. szakmai tudásbázisának folyamatos bővítése érdekében munkáját nagyrészt modulárisan végzi ; így egyes fejlesztői modulok később más projektekben újrahasznosíthatóak, ezzel - von Stein szerint - egyre költséghatékonyabb projekteket hajthatnak végre, amelyek a UNITIS és az MDL közötti hosszú távú együttműködés zálogai.

Legyen szó új adatbázis kezelő rendszerről, komplex elektronikus üzleti alkalmazásról vagy ügyfél-kapcsolati rendszerről, a UNITIS Rendszerház igazi értéket ad minden informatikai projekthez, már globális szinten is - zárta a beszélgetést Kovács Attila, az Alkalmazásfejlesztés üzletág igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50