Járt utakon, új cipőben - I. BEA Technológiai Nap

forrás Prim Online, 2004. május 21. 14:50
Fölényes termék- és technológiai ismereteik mellett, munkatársai integrációs projektekben, egyedi alkalmazásfejlesztésben való jártasságáról is meggyőzte első BEA Technológiai Napja résztvevőit az Alerant Rt. A tavaly ősszel, összeszokott szakembergárdával, a hazai BEA képviselet erősítésére, a BEA termékekre alapozott projektekben, illetve egyedi alkalmazásfejlesztésekben szerzett többéves tapasztalatuk hatékonyabb kamatoztatására alakult vállalkozás elő alkalommal április végén, a Thermal Hotel Héliában mutatkozott be nagyszámú szakmai közönség előtt.
Tapasztalati tőke - biztos jövő

Nyitó előadásában a cég ügyvezető igazgatója, Szabó Tamás, az elmúlt tíz évben a technológiai cégként ismert és elismert IQSOFT-ban végzett egyedi fejlesztések és BEA alapú alkalmazásintegrációs projektek alatt edződött csapat korábbi és már az új felállásban felmutatott teljesítményeiről beszélt. Mint mondta, a fentiekből eredő mély szintű termék ismeretnek és az alkalmazásintegrációt valóban az üzlet szolgálatába állító kellő tapasztalatnak köszönhetően fennállásuk fél éve alatt már négy hazai vállalatnál fejeztek be BEA alapú alkalmazás integrációs projektet. Célzott piacuk a nemzetközi szinten is frekventált BEA referenciáknak számító távközlési, pénzügyi és államigazgatási szektor, hazai együttműködő partnereik közül Szabó a HP szerepét emelte ki.

A százszázalékos magyar tulajdonú cég további eredményeire kitérve, az Alerant ügyvezető igazgatója - az értékesítési hálózat kialakítására is lehetőséget adó kiemelt BEA disztribútori szerződésük mellett - a szoftverfejlesztéseik közelmúltban lezajlott pozitív audittal igazolt minőségbiztosított voltát hangsúlyozta. A működése első negyedében 65 millió, majd 2004. január és március között 100 millió forint árbevételt elért vállalkozás év végére ez utóbbi ötszörösét tervezi. Saját, illetve potenciális üzletfeleik BEA szakértői utánpótlását, illetve az alkalmazásintegrációs kultúra az üzleti világban való meghonosodását 2004 őszétől, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel BEA alkalmazásintegráció oktatására kötött szerződéssel kívánják elősegíteni. Első hazai hivatalos BEA Oktató Központként a BEA-ra szakosodni kívánók, illetve a BEA alapú integrációs megoldások üzemeltetői képzését is az Alerant képesített szakértői végzik - hangsúlyozta Szabó Tamás.

CIO-k támasza

A BEA Systems GmbH Magyarországon tartózkodó ausztriai és kelet-európai marketing igazgatója, Marian Grala, Szabó Tamást követő előadásában elmondta, több éves magyarországi jelenlétüket követően, elsősorban a munkatársak szakértelme, szakmai elhivatottsága alapján döntöttek kiemelt magyarországi BEA disztribútorként és technológiai központként az Alerant mellett. Ezt követően Marian Grala - az alkalmazásintegrációs termékek piacán a BEA, Gartner minősítéssel is alátámasztott, első helyét hangsúlyozva - a BEA eszközök és megoldások üzleti integrációban játszott szerepét kiemelve mutatta be a BEA Weblogic nagyvállalati platformban rejlő lehetőségeket.

Mint mondta, ma az üzleti folyamatok egészét támogató BEA Weblogic Enterprise Platform kínál - a rá támaszkodó alkalmazás felépítéssel, kiterjesztéssel, integrálással és menedzseléssel - az informatikai vezetők, az informatika üzleti elvárásoknak való megfelelősége, annak követése dilemmájára egyetlenként teljes értékű megoldást. Alkalmazása nem csupán az IT birtoklási költséget csökkenti, de az IT infrastruktúra helyett az üzleti célokra való összpontosítás lehetőségét megteremtve, az üzlet hatékonysága növelésének is eszköze.

Integráció minden szinten - felület, adat, folyamat

A BEA integrált termékeinek világába - az egységes alkalmazásplatform jelentőségét a J2EE alkalmazás szerver, az integrációs és portál keretrendszer ismertetésén keresztül hangsúlyozva - Németh László technológiai igazgató vezette be a hallgatókat. Mint mondta, ma már idehaza is egyre több közép- és nagyvállalat informatikájára jellemző a technológiai szabványok alkalmazása, azonban a rétegek közötti átjárás legtöbbjüknél még gondot okoz. Az erre megoldást kínáló egységes alkalmazásplatform további előnyei közül Németh az azon dolgozók, pl. erőforrások, képzések szintjén újrahasznosítható tudása révén elérhető megtakarítást, és a beszállító választás korábbi technológiai kötöttségeinek megszűnését emelte ki, de nyer az "üzleten" az üzemeltetés is. Ez utóbbi - az egy helyről telepíthető informatikai és a fejlesztő eszközök, alkalmazás szerver és portál, a egységes felületen keresztül jelentősen csökkenő adminisztrációs feladatok révén - jelentősen egyszerűsödik, a platform és a fejlesztett alkalmazások paraméterezése is ugyanazon konzolon keresztül történik.

Az egyedi alkalmazások gyors fejlesztéséhez optimális környezetként szolgáló, így a vállalati fejlesztési feladatokat is könnyítő - többek között előre integrált elemként alkalmazás szervert, portált, integrációs middleware-t tartalmazó - egységes technológiai framework alkalmazásával, a vállalat működésével kapcsolatos, immár egy helyről előhívható információk révén, az üzleti igényekre adható válaszadás ideje is jelentősen csökkenthető. A framework három alkotóeleme közül a teljesen szabványos J2EE szerverként, a vállalati alkalmazás platform alapelemeként funkcionáló BEA Weblogic Servert, az alkalmazások számára nyújtott magas szintű szolgáltatásai alapján Németh a korszerű alkalmazások "operációs rendszerének" nevezte. A teljes platformhoz egységes fejlesztői keretrendszerként szolgáló BEA Weblogic Workshop bemutatásakor annak a nem J2EE fejlesztők számára is megfelelő környezet voltát, a beépített és saját kontrollokat tartalmazó Java kontroll architektúrát, míg a BEA Weblogic Portal esetében az egyszerű portál építést és menedzsmentet hangsúlyozta.

Az elméleti ismertetőt Németh László és Ertner Péter, vezető technológus tolmácsolásában a termékek funkcionalitását, gyors megtérülést biztosító alkalmazásuk előnyeit és mikéntjét gyakorlati példákon illusztráló bemutató követte.


Biztonságos üzemeltetés - Alerant támogatással

Az Alerant Rt., BEA technológiai központként, négy elemből álló, biztonságos üzemeltetést garantáló alkalmazástámogató szolgáltatás csomagot is kínál ügyfelei számára.

a/ BEA First Line támogatás

BEA Systems termékek first line támogatási igényét telefonon keresztül bejelentő ügyfelek - a körülmények Alerant szakemberekkel történő tisztázását, pontosítását követően - a BEA Systems Production vagy Development support szolgáltatásán keresztül kapnak azokra, az Alerant közvetítésével, megnyugtató választ.

A szolgáltatás a BEA eSupport rendszer teljeskörű adminisztrálását, a fejlesztői és futtató környezetek leírásának folyamatos karbantartását, az esetek bejegyzését és a támogatási folyamat lebonyolítását egyaránt tartalmazza.

A szoftverkövetést biztosító BEA standard supporttal megegyező, annak árában foglalt BEA First Line szolgáltatás egyben a BEA termék licenszek upgrade-jének is biztosítéka.

b/ Emelt szintű First Line támogatás

Üzemeltetők és fejlesztők számára telefonon, illetve helyszíni szakértői napok igénybevételével nyújtott havi díjas szolgáltatás. A munkanapokon 8 és 18 óra között érkező kéréseket, kérdéseket - azok jellegétől függően - telefonon keresztül, vagy az ügyfélhez kiszállva teljesítik, válaszolják meg az Alerant BEA szakértői. Az átalánydíjban foglalt havi 16 óra szabad felhasználású szakértői támogatás szükség esetén, külön díjazás ellenében, bővíthető. A helyi szakértői napok keretében fejlesztői és üzemeltető tanácsadást, architektúra felügyeletre vonatkozó proaktív üzemeltetői támogatást kérhetnek az ügyfelek, illetve a BEA eszközben futó alkalmazásokban kisebb módosítások is elvégeztethetők.

c/ Készenléti ügyelet

Választhatóan, heti 5x12, 7x12, illetve 7x24 órán keresztül telefonon vagy elektronikus formában fogadja ügyfelei bejelentéseit az Alerant. BEA szakértőik, a választott szolgáltatás típushoz kötött időn belül hozzálátnak megoldani a problémát. A készenléti ügyelet az "Emelt szintű BEA támogatás"-t is tartalmazza.

d/ HP Mission Critical Support

BEA technológián alapuló üzleti kritikus megoldásokra dolgozta ki, közösen a HP Magyarországgal, Mission Critical support szolgáltatás csomagját az Alerant. A HP Critical Support for BEA szolgáltatás csomag a BEA alkalmazásokon és az azokat támogató IT infrastruktúrán egyaránt magas rendelkezésre állást és megfelelő teljesítményt biztosít. Proaktív szolgáltatás elemei a problémák előrejelzésére, megelőzésére és megoldására egyaránt alkalmasak. Mivel rugalmasan testreszabhatók, a support az ügyfél üzemeltetési igényeihez igazítható.

Az Alerant, külön megállapodás keretében, az egyedi igények szerinti, vagyis az alap és emelt szintű BEA First Line támogatás, készenléti ügyelet és Mission Critical Support elemeket tartalmazótól eltérő szolgáltatás kidolgozásában is partner.

Partnerek és ügyfelek

Az Alerant Rt. partnerpolitikája és a tavaly ősztől a térségben elsőként működő hivatalos BEA oktatóközpont programjának ismertetése után Némethy Dániel, az ERSTE Bank Hungary Rt. informatikai igazgatója "BEA alapú megoldások egy magyar bankban" című előadásában - az architektúra előnyeit aláhúzva - mutatta be a BEA alapokon nyugvó alkalmazásintegrációjuk közelmúltban lezárult első fázisának főbb állomásait, további terveiket és a platform választásuk indokait.

Az Év logisztikai fejlesztése Magyarországon a Prologis – Sziget II park

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 18:03

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Országos kutatás vizsgálta, hogy mi a közös az anyai és vezetői készségekben

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 16:44

MiTeC System Information X 5.0.0.0

Az otthoni használatra ingyenes MiTeC System Information X részletes információt szolgáltat gépünk hardveres összetevőiről (CPU, memória, alaplap, operációs rendszer, videokártya, monitor, tárolóeszközök, hálózati kártya, nyomtatók, USB portok). Beszámolót készít az összes megjelenített adatról.

2024. május 4. 15:43

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55