Nem elég hatékony a Macintosh-javítófolt

Milkovits Gábor, 2004. május 26. 20:30
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Apple által kiadott legújabb biztonsági frissítés nem szünteti meg a Macintosh operációs rendszeren lévő biztonsági rést.
A frissített Mac OS X szoftver továbbra is sebezhető. Az egyik hiba lehetővé teszi, hogy amennyiben a felhasználó egy adott internetes oldalra lép, a támadó azon keresztül képes vírusprogramot telepíteni a számítógépére. A másik biztonsági rést kihasználva a behatoló, ha sikeresen lokalizálta a fájlt, futtatni is tudja a telepített vírusprogramot a megtámadott gépen. A két hiba együttesen jelentősnek minősíthető biztonsági problémát okoz. Szakértők szerint a legnagyobb gond az, hogy a hibákat nem lehet egyszerűen, a szoftver és a hozzá kapcsolódó alkalmazások alapvető fontosságú elemeinek eltávolítása vagy alapvető módosítása nélkül kijavítani. Fontos megjegyezni, hogy a biztonsági problémát most először nem a rendszer korábban már több frissítést is igénylő Unix alapjainak, hanem az Apple által arra épített saját szoftverkódjainak a sebezhetősége okozza.

A gyártó régóta hangoztatja, hogy a Macintosh operációs rendszer biztonságosabb a Windowsnál, amit a szoftverszakértők nagyrészt meg is erősítenek, ám az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy ezentúl az Apple-nek is komolyabban kell kezelnie a biztonság kérdését. Legalábbis erre figyelmeztet az a tény, hogy a céget mostanában többször is olyan vádak érték, melyek szerint a negatív visszhangtól tartva megpróbálta eltussolni, vagy legalábbis kisebbíteni a szoftvereivel kapcsolatban felmerült biztonsági problémákat.
Kulcsszavak: security Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14