Offshore cég nyerte el a szerződést az amerikai virtuális határ kiépítésére

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 3. 09:55
Az amerikai belbiztonsági minisztérium a bermudai bejegyzésű Accenture cégnek ítélte oda az Egyesült Államok körüli, a terroristák kiszűrésére hivatott "virtuális határ" kiépítésének 10-15 milliárd dolláros megbízatását.
A szerződés 5 évre szól, további 5 évben az évenkénti hosszabbítás lehetőségével.

Az idén januárban 115 repülőtéren és 14 kikötőben már életbe léptetett US-VISIT elnevezésű számítógépes ellenőrzési rendszer keretében az Egyesült Államokba érkező látogatóktól digitális ujjlenyomatot vesznek és fénykép is készül róluk. (Eddig 4,5 millió embert ellenőriztek ezzel a módszerrel és ötszáz olyan személyt szűrtek ki, akiket bűncselekmények miatt köröztek vagy megsértették a bevándorlási szabályokat). A kormány az év végére a rendszert ki akarja terjeszteni az ország szárazföldi - mexikói és kanadai - határainak 50 legfontosabb átkelőjére, a jövő év végére pedig az összes belépési pontra.

Az US-VISIT kifejlesztésének a jegyében az Accenture sajtóértesülések szerint egyesítene 19 nagy kormányzati adatbázist, hogy kiszűrhessék azokat, akik szerepelnek valamelyik amerikai hatósági nyilvántartásában, és nyomon követhessék a beutazók mozgását és ellenőrizzék, hogy időben távoztak-e. Szó van további biometrikus - köztük az írisz - azonosítás bevezetéséről is.

A szerdai amerikai lapok beszámolója szerint az offshore cégnek két vetélytársa volt, a marylandi Lockheed Martin és a kaliforniai Computer Sciences. Jogi megkötésekre hivatkozva az illetékesek nem közölték, hogy melyik cég tette a legkedvezőbb árajánlatot.

A kongresszus alárendeltségében működő legfőbb állami számvevőszék vizsgálói "nagyon kockázatos" kísérletnek minősítették az US-VISIT programot a technológia kipróbálatlansága és a bizonytalan költségek miatt. Adatvételmi megfontolások miatt aggodalmukat hangoztatják a jogvédő szervezetek is.

A tárca döntését azért is bírálják, mivel a nemzetbiztonság szempontjából rendkívül fontos óriási üzletet olyan cég kapta, melynek székhelye az Egyesült Államok határán kívül, az adóparadicsomnak számító Bermudán található.

Richard Neal demokrata párti képviselő botrányosnak nevezte, hogy a kormány a belbiztonsági tárca eddigi legnagyobb szerződését olyan cégnek ítélte oda, amely amerikai illetőségét feladva székhelyét Bermuda szigetére tette át. Lloyd Doggett texasi demokrata párti képviselő úgy ítélte meg, hogy egy cég akkor kapjon szeletet az amerikai tortából, ha segít annak a megsütésben is.

A The New York Times-ban idézett egyik pénzügyi szakértő azzal érvelt az Accenture mellett, hogy jó referenciái vannak a közlekedésbiztonsági ügynökségnél, amelynek a megbízásából kiépítette az amerikai repülőterek utas- és poggyászellenőrzési rendszerét.
Kulcsszavak: Accenture terror

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50