Kevesebb a hackertámadás, több a kár

Milkovits Gábor, 2004. június 13. 11:25
Az FBI legújabb, az elmúlt egyéves időszakra vonatkozó jelentésében a számítógépes rendszerek ellen hackerek által végrehajtott támadások csökkenéséről számolt be. Ugyanakkor egyre gyakoribbak a költségesen kijavítható kárt okozó, belépés megtagadását eredményező rosszindulatú akciók.
Tavaly a 494 amerikai számítógépes biztonsági szervezet 53%-a számolt csak be az általuk felügyelt rendszerekbe való illetéktelen behatolásról, ami a legalacsonyabb szám 1999 óta. Az FBI és az amerikai Számítógépes Biztonsági Intézet (CSI) által kilencedik alkalommal elvégzett felmérésben ezúttal a vezeték nélküli hálózatokra, valamint a nyilvános webes alkalmazásokra vonatkozó új kérdések is szerepeltek. A válaszadók 15%-a számolt be vezeték nélküli hálózatának, 10%-uk pedig nyilvános alkalmazásaiknak illetéktelen felhasználásáról. Az adatokból az is kiderül, hogy összességükben a belépés megtagadásával járó támadások bizonyultak messze a legköltségesebbeknek a felhasználók számára - a válaszadók vesztesége ezen a területen 26 millió dollárra rúg. Egyedileg a védett információk ellopása okozta a legnagyobb károkat, ám ezek összértéke az előbbinél kevesebb, 11,4 millió dollár volt. Az Egyesült Államokban az elmúlt egy évben a támadások által okozott kár összességében 141,4 millió dollár, a felmérés szerint.

A vizsgált időszakra vonatkozóan a felmérésben részt vettek 35%-a válaszolta azt, hogy semmilyen illetéktelen behatolás nem történt a rendszerükbe, 11%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tud ilyenről.
Kulcsszavak: trend security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50