11 teraFLOP teljesítményű HP-fürt a Karlsruhei Műszaki Egyetemen

forrás Prim Online, 2004. július 5. 14:42
A HP és a Karlsruhei Műszaki Egyetem szerződése keretében kiépített nagy teljesítményű, Itanium 2 processzoros, Linux operációs rendszert futtató HP Integrity-szerverfürt értékes segítséget nyújt a németországi Baden-Württemberg tartományban működő egyetemek és kutatóintézetek K+F programjainak lebonyolításához.
A HP-fürt a mai napon kezd üzemelni a Karlsruhei Egyetem új, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) kompetenciaközpontjában. Az új létesítmény - amelynek létrehozását Baden-Württemberg Tudományos Minisztériuma is támogatta - a Stuttgarti (HLRS) és a Karlsruhei (SSCK) Szuperszámítógépes Központok szakértelmét egyesítve javítja a tartományban zajló tudományos és ipari számítástechnikai munka színvonalát.

Az óriási teljesítményű szuperszámítógépes rendszert a Karlsruhei Tudományos Szuperszámítógépes központ épületében telepítették. Az 1200 processzormagot tartalmazó végleges konfiguráció számítási csúcsteljesítménye két év múlva el fogja érni a 11 teraFLOP-ot, központi memóriája pedig meghaladja majd a hét terabájtot.

A magas rendelkezésre állási szintű rendszert egy 40 terabájtos párhuzamos, központi fájlrendszerként funkcionáló Lustre-alapú megoldás is kiegészíti. A jelenleg kísérleti üzemben működő HP-rendszeren az új fejlesztésű HP XC fürtfelügyeleti szoftver fut.
Kulcsszavak: szuperszámítógép HPQ

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36