Ismét két számjegyű növekedés a PC-piacon

Milkovits Gábor, 2004. július 19. 21:10
Piackutató cégek felmérései szerint az idén áprilistól június végéig tartó időszak immár az ötödik olyan negyedév, amikor világszerte, éves szinten 10% fölötti növekedés volt tapasztalható a PC-eladások terén.
Az IDC az idei második negyedévre vonatkozóan összesen 39,7 millió személyi számítógép eladását regisztrálta, ami 15%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A kedvező piaci helyzet a cég szerint elsősorban az erős euró és az agresszív promóciós politika által támogatott intenzív európai keresletnek köszönhető, ugyanakkor a kanadai és latin-amerikai eladások is a vártnál jobban alakultak. Az Egyesült Államokban a szövetségi kormányzat kivételével a legtöbb területen szintén viszonylag stabil, habár a globális átlag alatt maradó növekedésről számoltak be. Az IDC a piac hasonló ütemű bővülését jósolja, legalább az év végéig.

A némileg eltérő módszerekkel dolgozó Gartner előzetes eredményei szerint 43 millió PC-t értékesítettek a tárgyalt időszakban, ami az ő statisztikájuk szerint 13,3%-kal több a tavaly ilyenkor rögzített számokhoz képest. A két piackutató cég adatai megegyeznek az első öt számítógépgyártó és forgalmazó vállalat sorrendjére vonatkozóan - így a piacvezető továbbra is a Dell, őket követi a Hewlett-Packard, az IBM, a Fujitsu és az Acer. Közülük a legnagyobb mértékű, 30% fölötti növekedést az Acer produkálta a vizsgált egyéves időszakban.
Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55