Feltörték az Apple vezeték nélküli zenetovábbító technológiáját

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 13. 19:19
Jon Lech Johansen norvég hacker, aki a DVD-k másolásvédelmének feltöréséről közismert, most megszerezte az Apple vezeték nélküli zenei adattovábbító technológiájának titkosító kódjait.
Az Apple Airport Express elnevezésű vezeték nélküli alkalmazásának segítségével a felhasználók digitális zenei fájlokat továbbíthatnak az iTunes weboldalról egy a számítógéppel semmilyen vezetékes összeköttetésben nem álló hifi lejátszóra. Johansen az Airport Express szoftverének egyes kulcsfontosságú részleteit közzétette a világhálón, "So Sue Me" (kb.: "akkor pereljetek be") elnevezésű weboldalán, amelynek révén lehetőség nyílik a teljes titkosítást végző kód feltörésére. Biztonsági szakértők szerint ez, valamint egy másik, szintén Johansen által kibocsátott program segítségével ezentúl az Apple iTunes-on kívül más digitális zenei alkalmazások is futtathatók lesznek majd az Airport Express eszközökön.

Johansen-nek, aki egyértelműen a nyílt forráskódú szoftverek híve, nemigen tetszik az Apple stratégiája, amely azt célozza, hogy a cég hardver és szoftver eszközei gyakorlatilag kizárólag egymással legyenek kompatibilisek. Ez a helyzet a piacot uraló iPod lejátszók és az iTunes internetes zenei áruház esetében is, így aztán a norvég hacker örömmel üdvözölte a RealNetworks új technológiáját, amely az Apple másolásvédelmi kódjának utánzásával lehetővé teszi máshonnan letöltött zenei fájlok lejátszását is a népszerű hordozható készülékeken. Az Apple, mint az sejthető, kevésbé örült a hírnek: hacker-magatartással vádolták meg a RealNetworks-t és jogi lépéseket is kilátásba helyezetek ellenük.

A most 20 éves, "DVD Jon-nak" is nevezett Jon Lech Johansen 15 évesen, a DVD lemezek másolásvédelmi technológiájának feltörésével szerzett magának ismertséget, valamint a hackerek körében jelentős nimbuszt is. A filmipar nyomására akkor a norvég hatóságok eljárást is indítottak ellene, ám első-, és másodfokon egyaránt felmentették.
Kulcsszavak: hacker Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55