Az amerikai gazdaság helyzete rontja a számítógép-eladási kilátásokat

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 17. 09:20
A személyi számítógépek globális értékesítése nem emelkedik a várt ütemben, ha az Egyesült Államok gazdasági növekedése lelassul, és a cégek és az egyéni fogyasztók elbátortalanodnak régi gépeik lecserélését illetően - közölte hétfőn a Gartner piackutató cég.
A Gartner - előzetes harmadik negyedévi - előrejelzése szerint a PC-eladások idén 12,6 százalékkal, 185 millióra nőnek; a korábbi, második negyedévben elkészült előrejelzésben még 13,4 százalék szerepelt.

"A legújabb amerikai gazdasági makroadatok növelik a második félév piaci bizonytalanságát" - állítja a Gartner elemzője, Yamada Kiyomi, aki azonban úgy tartja, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a piac megtartja a két számjegyű növekedést.

A Gartner értékelése szerint még mindig erős a nyomás az elöregedett komputerek lecserélésére, de egyre nő a halogatás lehetősége.

A második negyedévben a Gartner adatai szerint a globális PC-eladások 13,3 százalékkal 42,8 millióra nőttek: mindenekelőtt a régi vállalati PC-k lecserélésének, az erőteljes európai keresletnek és az agresszív promóciós kampányoknak köszönhetően.

A világ legnagyobb PC-gyártója a Dell Inc., nyomában a második helyen a Hewlett-Packard Co., a harmadikon pedig az IBM áll.

A második félév jellemzően erősebb a számítógép piacon, mert ekkor jelentkezik a "vissza-az-iskolába" és a karácsonyi vásárlási szezon hatása is.
Kulcsszavak: trend PC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55