Sun 04Q3 bejelentések: Solaris 10, a korszakos operációs rendszer

Kovács Attila, 2004. szeptember 22. 16:00
A Sun Microsystems harmadik negyedéves termékbejelentéseit összegző sajtótájékoztatóját tegnap New Yorkban, a Wall Streeten, a Sun Microsystems Magyaroraszág pedig a budapesti Wall Street étteremben ma tartotta, jelképezve a cég szándékát, hogy visszatérjen gyökereihez, a pénzügyi szolgáltatások piacához.

Az elhangzott bejelentések sarokköve a Solaris, a vezető vállalati Unix operációs rendszer továbbfejlesztése volt. A Sun betekintést nyújtott a várhatóan 2005. januárban megjelenő Solaris 10 új funkcióiba, bemutatta iparágvezető átviteli teljesítményt és ár/teljesítmény arányt kínáló UltraSPARC és Opteron processzoros rendszerekre épülő új Solaris rendszereit: a Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 szervereket, valamint új Sun StorEdge 6920 és 9990 adattárolóit.

Szkurka János kiemelte, már 249 olyan gyártócég van a világon, amelynek gépein a Solaris fut. Teljesítményjavulásával, kezelési egyszerűsítéseivel és több platformon is nagy teljesítmény nyújtó képességével a 10-es verzió korszakos, amihez hasonló csak a 7-es változat megjelenése volt - mondta Fischer Erik. A szakember a 04Q4 negyedéves bejelentések kapcsán a Solaris 10-ről a következőket emelte ki: felhasználó szintű mount funkció; a DHCP szerver Oracle-ból elérhető; új Solaris TCP/IP stack; USB szalagmeghajtó kezelése; CMT ütemező; egységesített Solaris Service framework; fizikai memória menedzselhetősége; kernel crypto framework funkció; NUMA-optimalizáció; görgős egér kezelhetősége; az alapoldalméret 8-ról 64 kbájtra nőtt; WAN-bootolási funkció; linuxos IP-szűrő; Dtracem, azaz az alkalmazások működéséről lehet információkat szerezni; zónák megléte; változtatás nélkül futtatható alkalmazások; ZFS nevű fájl rendszer, azaz tranzakciós dinamikus metaadatok, beépített tömörítéssel, titkosítással, replikációval; FMA hibamenedzselő architektúra. A szoftver négy CD-n fog megjelenni.

További hírek a tegnapi New York-i bejelentés részleteiről

"A Wall Street a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő műszaki környezete, amely a legmagasabb követelményszintet állítja fel minden más iparágban működő vállalkozás számára" - mondta Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke. "Több mint 20 éve utunkat a világ legnagyobb kihívást jelentő piacain működve kezdtük, olyan rendszereket kínálva, amelyek segítségével a pénzügyi szolgáltató társaságok a növekedés motorjává válhattak. Most visszatérünk a gyökereinkhez, és bemutatjuk a legerősebb technológiai terméksort, amellyel a Sun valaha rendelkezett. A jövőbe repítjük a Wall Streetet a Solaris 10 űrtechnológiájával és elsöpörjük a versenytársakat az új AMD Opteron processzoros Solaris szerverekkel, a következő generációs tárolókkal és professzionális szolgáltatásokkal, amelyekkel bízvást megfelelünk vásárlóink egyre magasabb igényeinek."

Az eseményen a több mint száz pénzügyi vásárló - többek között a Royal Bank of Canada, a philadelphiai tőzsde, a Visa és a Reuters - mellett ott voltak a tokiói tőzsde képviselői is; Jonathan Schwartz a helyszínen jelentette be, hogy a Japán központi piacaként számon tartott intézmény a Sun architektúráját választotta közös platformul számos információs rendszeréhez. A napi kereskedési értékben az 1,2 billió jent (11 milliárd dollárt) meghaladó tokiói tőzsde várakozásai szerint a konszolidált platform fejlesztésével a következő öt évben 20 százalékkal mérsékelhetők az információs rendszerek költségei. A konszolidált platform, amelyet az összköltség csökkentésére, valamint a globális értékpapír-piac működtetéséhez szükséges megbízhatóság, rugalmasság és biztonság növelésére terveztek, teljes egészében Sun szervereken és a Solaris operációs rendszeren fut majd, Oracle 10g adatbázis-szoftvert és az Oracle Real Application clustereket használva.

Solaris 10

A tervek szerint jövő januárban megjelenő Solaris 10 operációs rendszer a Sun nagy teljesítményű hálózati számítástechnikai ajánlatának sarokköve. A termék telepítéseinek száma mostanra a Sun Software Express for Solaris programjának részeként elérte a félmilliót; a Solaris 10 OS folyamatos, előzetes vásárlói értékelései szerint a Sun a fejlesztők várakozásainak megfelelő kiváló rendelkezésre állást, rendszerkihasználást, biztonságot és teljesítményt képes nyújtani az adatközpontok számára.

Az év hátralévő részében a Sun számos új, a Solaris 10-hez kapcsolódó technológiát, átállási eszközt és támogatási programot jelentet majd meg. Ezek közé tartozik többek között a Sun Studio 10 szoftver, amely várhatóan a következő negyedévben kerül kibocsátásra, és AMD Opteron és Intel Nocona processzoros rendszereken fog működni a 64 bites alkalmazások fejlesztésére. A Sun létrehozta a Solaris 10 Developer Collectiont is, amely egy a Sun Developer Network által üzemeltetett teljes műszaki információs, közösségi és támogatási program a Solaris 10 fejlesztői elfogadottságának felgyorsítására. Szintén újdonság a Java 2 Platform, Standard Edition 5 (J2SE 5) integrációja: a Project Tiger kódnéven futott termék a Java platform és programozási nyelv legjelentősebb frissítése az első megjelenés - közel egy évtized - óta. A J2SE 5 általánosan elérhető lesz a következő harminc napban, és a Solaris 10-be is beépítik majd. A Sun a fentieken túl bejelentette a Sun Cluster szoftver frissítését. A szoftvert beépítették a Solaris operációs rendszerbe is, ami lehetővé teszi a vásárlók számára a kritikus fontosságú, magas rendelkezésre állású megoldások gyorsabb hibaészlelési és helyreállítási lehetőséggel való telepítését.

Két új UltraSPARC IV processzoros Solaris szerver

A harmadik negyedéves Network Computing '04 rendezvényén a Sun két új UltraSPARC IV processzoros Solaris szervert mutatott be. A Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 a gyökeresen új Chip Multithreading (CMT) technológia használatával azonos fizikai alapterület mellett képes az alkalmazások feldolgozási sebességének megkétszerezésére - a teljes bináris kompatibilitás fenntartása mellett. A Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 szerverek világrekord eredményeket produkálnak az 50 ezer dollár alatti árú platformok között, felülmúlva a versenytársak berendezéseit a 4 és 8 processzoros területen. A Sun Fire V490 szerver világrekord ár/teljesítmény arányt ért el az 1 terabájtos TPC-H teljesítményteszten, és a legmagasabb teljesítményadatokkal rendelkező adattárházi és adatbázis-architektúrának bizonyult árszintjén; a Sun Fire V890 szerver pedig az összes 8 processzoros szerver közül a legjobb SPECompM2001 teljesítményeredményt érte el. A Sun Fire V490 és a Sun Fire V890 már megvásárolható, ára 30 995, illetve 39 995 USD (amerikai listaár).

AMD Opteron processzoros Solaris szerverek

A Sun folytatta rendszerportfóliójának kibővítését az AMD Opteron processzoros Solaris szerverekkel a nemrégiben bejelentett Sun Fire V40z szerverrel, a SunJava Workstation W1100z-vel és a Sun Java Workstation W2100z-vel, amelyek képesek a Red Hat Linux, a SUSE Linux vagy a Microsoft Hardware Compatibility List (HCL) tanúsítvánnyal rendelkező Microsoft Windows operációs rendszerek futtatására. A négy AMD Opteron processzorral felszerelt Sun Fire V40z szerver az iparágvezető teljesítménytesztek eredményei szerint világrekord ár/teljesítmény arányt kínál a legnagyobb kihívást jelentő 32 és 64 bites terhelésekhez. A Solaris operációs rendszert használó Sun Fire V20z és Sun Fire V40z szerver egy kombinációja világrekordot ért el a SPECjAppServer2002 MultipleNode teljesítményteszten. A 82 USD/ TOPS@MultipleNode eredmény új ár/teljesítmény rekordot jelent, és demonstrálja, hogy lehet teljeskörű infrastruktúra-megoldást létrehozni az iparágvezető technológiákra építve.

Alkalmazásfelügyeleti biztonsági bővítés

A Sun előzetesen bemutatta a rendszerek hálózati architektúrájának egy radikális alkalmazásfelügyeleti biztonsági bővítését is, amely jelentősen javítja a hálózati számítástechnika biztonságát. A technológia, amelyre a Sun a Nauticus Networks megvásárlásával tett szert, kiegészítő erőforrás-optimalizációs funkciókkal ruházza fel a jövőbeli Sun rendszereket, és úgy készült, hogy akár tízszeresére javítsa a teljeskörű szolgáltatások ár/teljesítmény arányát és kihasználtságát. Az előzetes tesztelés során olyan világrekordokat ért el, mint például 10 ezer SSL-kapcsolat másodpercenként, vagy 2 gigabit/másodperces titkosított adatátvitel.

Tárolóeszköz-család

A Sun bemutatta tárolóeszköz-családjának további elemeit: a Sun StorEdge 6920 és Sun StorEdge 9990 közép- és csúcskategóriás rendszereket, valamint a telepítést jelentősen megkönnyítő Sun StorEdge 5210 NAS-eszközt. Az új Sun StorEdge 6920 rendszer arra készült, hogy az alkalmazások egyetlen (N-processzoros méretezhetőséget, alkalmazásorientált tárolókészlet-kezelést, egyszerűsített felügyeletet és központosított szolgáltatásokat kínáló) rendszeren való konszolidálásával segítse a költségek csökkentését és a szolgáltatások javítását. Mindezeken felül a Sun StorEdge 6920 rendszer az egyik legelső crossbar-architektúrával rendelkező középkategóriás tárolórendszer - ez a technológia lehetővé teszi a kapacitás, a kapcsolódási képességek és a teljesítmény rugalmas méretezését. A rendszer egyedi architektúráját a Storage Performance Council is elismerte, mint olyan rendszert, amely a középkategóriás tárolóeszközök kategóriájában a legjobb méretezhetőséggel és ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik.

A Sun StorEdge 9990 adattároló páratlan teljesítményt kínál a tömeges konszolidációs műveletekhez az eltérő platformokon nyújtott virtualizációs, replikációs és átállási funkciók révén. A Sun StorEdge 6920 tömbhöz hsonlóan a 9990-as rendszer is képes az adatok és tárolási szolgáltatások egyesítésére a saját tárolóeszközök és a csatlakoztatott tárolóeszközök között, zökkenőmentesebbé téve a tárolófelügyeletet és fokozva a termelékenységet.

A fentiek mellett a Sun hálózati tárolási megoldásainak portfóliója ma a Sun StorEdge 5210 NAS-rendszerrel is bővült. A dokumentumokat megosztani kívánó kisebb osztályok és munkacsoportok számára a Sun StorEdge 5210 NAS egy egyszerűen telepíthető és felügyelhető heterogén fájlszervert kínál, gyakorlatilag zökkenőmentes integrációval és rugalmas, irányelv alapú szolgáltatásokkal.

A negyedéves Network Computing '04 rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a Sun közmű jellegű árképzéssel kialakított - feldolgozásiciklus-farmra, grides feldolgozásokra és középkategóriás tárolási megoldásokra kidolgozott - ajánlatai. A fentebb már említett, frissen bemutatott Sun StorEdge 6920 tömb is kapható a Utility Computing árképzési mód használatával - bővítve a Sun "használat szerint fizetendő" tárolómegoldásainak listáját. Az új, mindent tartalmazó használat szerint fizetendő Sun Utility Computing a középkategóriás Sun StorEdge rendszerek esetében mindössze 0,80 USD / Sun Power Unit (SPU) / hó induló árával (amerikai listaár) segítséget jelenthet a tőkeberuházások csökkentésében, a jobb készletkihasználásban, a tárolóeszköz-igények méretezésében és a tárolási költségeknek az üzleti tevékenységhez igazításában. Az új árképzési modell előnyeinek kihasználásával a vásárlók akkor juthatnak tárkapacitáshoz, amikor erre szükségük van, mégpedig rendkívül vonzó, előre tervezhető áron.

Compute@Sun

A rendezvényen a Sun bejelentette a Compute@Sun feldolgozásiciklus-farmra vonatkozó elképzeléseit is - ez az első ilyen fajta termék egy olyan piac számára, ahol komoly igény van a nagyobb informatikai rugalmasságra és ellenőrzésre. A fejlesztők, vállalatok és kormányok mostantól a CPU óránként számolt használati jogát szerezhetik meg, és ezzel megvalósul az informatikai ágazat első tényleges "igény alapú" számítástechnikai közműve. Az 1 dollár alatti óránkénti áron kínált számítási ciklusok bármely olyan ügyfél számára elérhetők lesznek, aki igény szerint kíván elérni kereskedelmileg forgalmazott feldolgozási ciklusokat anélkül, hogy tulajdonossá kellene válnia, vagy terhes outsourcing-szerződéseket kellene kötnie. A Sun különféle "feldolgozási terv"-készleteket szándékozik ajánlani a telefonok "hívási terveihez" hasonlóan - lehetővé téve ezzel egy teljes egészében lemorzsolódás-mentes számítási technológia fejlődését. A Compute@Sun megoldás bevezető ára (amerikai listaár) óránként és processzoronként 79 cent lesz.

Sun Utility Computing for Grid

A Sun, az ATOS, az Origin, a CGI és az EDS által biztosított Sun Utility Computing for Grid megoldások a megosztott erőforrások (pl. Sun Fire V20z szerver, Sun N1 Grid Engine és Linux szoftver) a számításigényes terhelésekhez optimalizált biztonságos platformját kínálják. A rendszer, amelynek célja, hogy használat szerinti fizetéssel a hálózaton keresztül megbízható és masszív számítási teljesítményt nyújtson, lehetővé teszi a vásárlók számára annak az előnynek a kihasználását, hogy egyetlen hozzáférési ponton át elérhetik csomópontok százait a Sun és partnerei bőséges feldolgozási teljesítményt nyújtó környezetében - amikor csak erre a leginkább szükségük van.

A Sun Utility Computing for Grid megoldások bevezető ára kétprocesszoros csomópontonként és óránként mindössze 0,99 centtől indul (amerikai listaár). További információk a megoldással kapcsolatban: www.sun.com/utilitycomputing. A Sun grides feldolgozási technológiájával kapcsolatos információk: www.sun.com/grid.

Kulcsszavak: szerverszoft Sun

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50