Mp3 formátumot is támogató hordozható lejátszók forgalmazását tervezi a Sony

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 23. 21:44
A Sony bejelentette, hogy megváltoztatva eddigi stratégiáját, a jövőben mp3 formátumú zeneszámok lejátszására is alkalmas készülékeket fog forgalmazni.
A Walkman termékeivel a hordozható zenei lejátszók piacán egykor úttörő szerepet játszó vállalat digitális eszközeinél mind ez idáig kizárólagosan saját ATRAC formátumát favorizálta, jelentősen megnehezítve ezzel a felhasználók dolgát. Jelenleg ugyanis világszerte az mp3 a legelterjedtebb és a legtöbb lejátszó által támogatott digitális zenei fájlformátum, ám ahhoz, hogy az ilyen zenék a Sony lejátszóin is megszólaljanak, előbb egy a cég által forgalmazott szoftver segítségével át kell őket konvertálni, ami sok fáradsággal és a minőség romlásával jár együtt. A Sony illetékese elmondta, hogy az mp3 támogatást egyelőre flashmemória alkalmazással ellátott készülékeiknél tervezik bevezetni, míg az új, 20 GB-os merevlemezes meghajtóval felszerelt Walkman termékeik esetében erről még nem született döntés. Mint ahogy arról sem, hogy a vállalat Sony Download elnevezésű, letölthető zenéket kínáló weboldalán biztosítanak-e majd lehetőséget mp3 számok letöltésére is.

Elemzők a lépést meglepőnek, ugyanakkor szükségesnek találták ahhoz, hogy a Sony ezen a területen felvehesse a versenyt az Apple rendkívül népszerű iPod lejátszóival. Az iPod vásárlóinak elhódítására ugyanis szerintük az egyetlen sikeres eszköz a minél többféle fájlformátum lejátszására alkalmas készülékek forgalmazása lehet. A formátumok különbözősége mellett ugyanakkor szintén problémát jelent a felhasználóknak az eltérő másolásvédelmi technológiák használata is, ami gyakorlatilag ugyanúgy korlátozza a zeneszámok lejátszhatóságát bizonyos készülékeken.

A londoni Inform Media piackutató cég szerint idén várhatóan több mint 10 millió dollár értékben forgalmaznak a gyártók digitális zenei lejátszókat, a piacvezető termék pedig a korábban jelentős előnyre szert tett Apple iPod.
Kulcsszavak: zene Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50