Csak az XP-felhasználók számára elérhető a biztonságos Explorer

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 23. 22:20
A Microsoft a héten megerősítette azt a korábban tett bejelentését, miszerint kizárólag a Windows XP SP2 szervizcsomagon keresztül teszi hozzáférhetővé az Internet Explorer böngészőprogram biztonsági funkciókkal megerősített legújabb verzióját.
A korábbi Windows szoftverrel rendelkező felhasználók számára ez azt jelenti, hogy a biztonságosabb böngésző letöltéséhez előbb 99 dollárért frissíteniük kell operációs rendszerüket. A Microsoft közleményében kijelenti, hogy a jelenlegi legbiztonságosabb Windows az SP2-vel frissített XP, így minden ügyfelüknek rendszerük frissítését és a szervizcsomag mielőbbi letöltését javasolják. A 390 millió Windows-felhasználónak jelenleg 26,1%-a használ XP Professional, 24,7%-uk pedig XP Home rendszert. Közel felük, 49,2% viszont továbbra is megmaradt a régebbi verzióknál: 17,5% Windows 2000 Professional, 14,6% Windows 98, 6,5% Windows ME, 5,4% Windows 95, 4,9% pedig Windows NT Workstation szoftvert alkalmaz számítógépén. Egyes szakértők szerint a Microsoft az új biztonsági fejlesztéseket részben arra használja, hogy a felhasználókat az XP beszerzésére ösztönözze, a szoftvercég illetékesei viszont cáfolják ezeket a vádakat. Szerintük ugyanakkor természetes, hogy a legfrissebb szoftverek egyben a legbiztonságosabbak is. Más szakértők egyetértenek a cáfolattal, hangsúlyozva, hogy a szoftveróriás jelenleg minden energiájával a Longhorn fejlesztésére összpontosít, az Explorer összes régebbi verziójának felruházása az új biztonsági funkciókkal pedig egyszerűen fölösleges többletkiadást jelentene a cégnek.

A Microsoft még tavaly bejelentette, hogy abbahagyja az Internet Explorer önálló termékként való forgalmazását, amit mostani közleményükben újból megerősítettek. Amint azt egyik képviselőjük kijelentette, a böngésző a kezdetektől fogva a Windows részét képező alkalmazás volt. A cég ugyanakkor továbbra is biztosítja a fontos biztonsági frissítéseket az IE korábbi verzióihoz is. Mindazonáltal az ilyen szoftverrel rendelkezőknek nélkülözniük kell az újdonságnak számító pop-up blokkoló és biztonságos ActiveX kezelő funkciókat. Ezt a tényt sikeresen kihasználhatják az ilyen típusú alkalmazásokkal rendelkező böngészőket forgalmazó társaságok, például a Mozilla, amelynek Firefox szoftveréből a múlt héten négy nap alatt 1 milliót töltöttek le. Matt Rosoff, a Directions piackutató cég elemzője szerint viszont ezek a független társaságok nem igazán veszélyeztetik a Windows és az IE hegemóniáját, mert habár vonzóak lehetnek egyes tudatos felhasználók számára, a nagy többség általában nem szívesen tölt le semmit, hacsak nem feltétlenül muszáj.
Kulcsszavak: Windows XP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38