Storage Networking World, SNW' 2004 - a jövő szele

Zsadányi Pál, 2004. október 25. 11:35
A hálózati tömegtároló (SAN-NAS) piac egyre izmosabb. Sok vállalkozás kezdi megérteni, hogy nem érdemes saját kis szervereken tartott webhelyekkel vesződni, mikor az erre specializálódott, katasztrófák ellen is védett, korszerű tömegtárolókat használó szerverparkokban sokkal hatékonyabb, rugalmasabb és biztonságosabb hálózati megoldásokat használhatnak a gazdasági tevékenységeik megalapozására. A tendencia miatt drámaian csökkent a diszkgyártók piaca, amit az IBM székesfehérvári kivonulásával mi is megéreztünk. Azt a hírt viszont már a sajtó kevésbé kapta fel (vagy nem értette meg?), hogy Vácott az IBM épp az új SAN arénába vitte be hazánkat! Nos, a SAN-piaci szereplők az idén október 25-én gyűlnek össze a floridai Orlandóban.
SAN-NAS szolgáltatások

A tömegtároló-szolgáltatások kapcsán két rövidítés van forgalomban. Annyira, hogy sokszor a hírekben is egyszerre írják mindkettőt. A SAN került elő talán a legkorábban, amely a WAN - MAN - LAN sorozat végére illeszkedik. Arra utal, hogy rendkívül rövid adatcsatornákkal összekapcsolt alhálózatról van szó, amelynek a célja: olcsóbb tároló elemekből egy nagyobb tárolási kapacitás kialakítsa, bővített szolgáltatásokkal. A bővítés egyik iránya a hibatűrő tárolás (tükrözés, redundancia) megvalósítása, a másik pedig, a nagyobb sebességű tranzakció-kezelés biztosítása. A funkcióbővítés további módja lehet az automatizált mentő és visszaállító alrendszer beintegrálása. Mindezek olyan exkluzív szolgáltatások, amit korábban nem minden cég engedhetett meg magának, különösen pedig a kisvállalkozások nem.

Kétféle SAN

A SAN rövidítés kifejtésére is két változat terjedt el. Az IBM a Server Area Network kifejezéssel arra céloz, hogy a rendkívül gyors (tipikusan iSCSI vagy fényvezető) kommunikációs csatornákkal összekapcsolt tárolók (diszkek) lényegében a szerver géppel szoros egységben helyezkednek el. A mások által bevezetett Storage Area Network kifejezés pedig arra utal, hogy a szintén kis kiterjedésű, gyors hálózattal összekötött tárolók külön egységet képeznek, tehát, külön dobozban képeznek egy kompakt tömegtároló egységet.

NAS

A második kifejtés lett végeredményben a fejlődési tendencia. Az ilyen SAN hálózatok egyre inkább külön berendezésben kaptak helyet, a szerverek dobozaitól vagy szekrényeitől függetlenedve. Sőt, a szerverekhez több ilyen berendezést is elkezdtek hozzácsatolni. Ennek kapcsán jelent meg a harmadik kifejezés, ami a NAS rövidítés mögött áll: Network Access Storage. Ez arra céloz, hogy olyan hálózati környezet, amelyre nagy kapacitású autonom működésű (SAN) tömegtárolókat lehet csatlakoztatni, amelyeket egy számítógépes rendszer osztottan használhat, legyen az akár egyetlen szerver, vagy akár egy gépfarm.

A 21. század számítástechnikája

Nos, a fejlődés a jelek szerint abba az irányban halad, hogy a kisebb és közepes cégeknek nem érdemes saját szerver parkot kialakítania, hanem a szerverszolgáltatásokat egy NAS hálózattal jól felszerelt szerverparktól célszerű bérelnie. A saját szerverével ugyanis nem lehet elég gazdaságosan kialakítani olyan infrastruktúrát, ami versenyképes volna a tömegtároló szolgáltatóktól kapható szolgáltatások minőségével, megbízhatóságával és rugalmasságával. Ennél még több is igaz, mert a saját szerverek szerver hotelbeli elhelyezése sem jelent előnyösebb megoldást, mint a tár- és szerverszolgáltatások bérlete. Sőt, még nagy cégek esetében is meggondolandó a bérleti rendszer használata (outsourcing).

Webszolgáltatások

A NAS nem csak hardver bázist jelent ebben az újfajta szolgáltatási iparágban, hanem a korábbiaknál jóval rugalmasabban használható hálózati és szoftver kiszolgálási lehetőséggel is párosul. Ennek alapját az egyre nagyobb elfogadottságot elért WS-I (Web Services Interface), webszolgáltatásokra vonatkozó szabvány képezheti. Ez lehetővé teszi, hogy akár helyi, akár távoli pontról elérhetők egy vállalkozás adatai és informatikai támogatást lebonyolító folyamatai, méghozzá a szükséges mértékű adatvédelmekkel. A különféle virtualizációs és távoli elérési technológiák teszik teljessé a támogató infrastruktúrát.

NAS + WS-I - már a közeljövő!

A 21. század informatikai infrastruktúrája tehát, várhatóan a NAS + WS-I szolgáltatásokra fog épülni. Az informatikai főnökök kezdhetik komolyabban mérlegelni az ilyen rendszerek helyi megvalósíthatóságának a lehetőségeit. Le kell szokni, a minden cég szemétdombján kapirgáló Clipper programozó egy szál kiskakas korszak után, az egy szál webbűvölő házi zseni hacker világról is. Iparszerűen biztonságos informatikai hátteret ezekkel ma már nem lehet biztosítani, ami a piaci versenyben a biztos bukás rémével fenyeget. Különösen így, az Európai Unión belül! Megfordítva: aki ma kezd el ebben az irányban fejlődni, még sok, nyugatabbra lévő konkurenst is lepipálhat, a jó webes infrastruktúrájával. És alkalmasint még a költségei is kedvezőbbek az egyedi erőlködésektől. Mind a beruházási, mind az üzemeltetési oldalon. Az NSW konferenciákra mindenesetre föltétlen oda kellene figyelni.
Kulcsszavak: trend winchester tároló

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14