Virus Buster: EsetNOD32 2004 novemberében ismét 100%VB Award

Geza Papp, 2004. október 30. 19:35
Éjjel kaptam meg a Virus Bulletin novemberi számát, amit nagyon vártam. A független angol lap kéthavonta teszteli az arra érdemesült antivírus szoftvereket. A Virus Bulletin 100% Awardot azok a vírusvédelmi termékek kapják meg, melyek felismerik az összes vadon terjedő vírust, és nem okoznak vakriasztást tiszta fájlokon történő kereséskor. A tesztek elsősorban a felismerési arányra és a keresési sebességre koncentrálnak.
Várakozásom nem volt hiábavaló, mert az általam a világ első öt legjobb programjainak tartott termékek ismét bizonyítottak. (Önkényes rangsoromat elsősorban az átlagfelhasználók szemével nézve a programokat állítottam fel, jelentős szerepet adva az elérhetőség-ár-teljesítmény aránynak. A kedvező ár azt jelenti fogalmazatomban, hogy a mai viszonyok mellett egy kis spórolással egy a számítógépét igen gyakran használó diák is megveheti kis spórolással zsebpénzéből az adott terméket...). Ezek között is az általam elsők közé sorolt NOD32, és a VirusBuster termékei ismételten elérték a lap igen alapos próbái "programizzasztó" sora után a 100% AWARD teljesítményt.

A VirusBuster magyar cég. Az igen megtisztelő 100% Award címet immáron 11. alkalommal kapta meg - ezen belül az utolsó nyolcat egymás után sorozatban 16 hónap alatt. Ezt az objektív eredményt még a magyar sznoboknak is el kell fogadni, el kell fogadniuk azt, hogy van olyan termék, ami a világ élvonalába tartozik, kiváló minőségű, olcsó és magyar. (Ehhez egy terméknek nem kell amerikainak lenni.)

A lap tesztelése minden alkalommal más disztribúción, operációs rendszeren történik. Az utolsó nyolc a következő volt: (idézve a lapból)

  • 2004. november: Windows Server 2003
  • 2004. augusztus: NetWare
  • 2004. június: Windows XP Professional
  • 2004. április: Red Hat Linux 9
  • 2004. február: Windows NT
  • 2003. november: Windows 2003 Server
  • 2003. augusztus: Netware 6.0
  • 2003. június: Windows XP Professional

Így elmondhatjuk, hogy a magyar VirusBuster termékei az utóbbi 16 hónapban a különféle Windows rendszereknek, a Linux (Red Hat) a NetWare rendszereknek teljes védelmet biztosítottak. Azokra vírust vagy más, addig még ismeretlen rosszindulatú kódot (heurisztikájuk kiválósága miatt) nem engedtek feljutni, még az addig ismeretlen, nem analizált malware sem fertőzte a VBShield által védett rendszereket A termékeik ára igen kedvező, de e mellett engedményeik is vannak. Ide már csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!

Be kell vallanom, hogy az antivírusprogram szinte teljes megújulása miatt - kissé nagyobb érdeklődéssel vártam az Eset Software (szlovák "származású" alapítású, amerikai, Coronado, CA székhelyű cég) NOD32 ("Nemocnica na Okraji Disku" - mindez magyarul "Kórház a lemez szélén"-nek felel meg, mivel az első vírusok jellemzően a lemezek bootszektorát támadták meg, ami a lemez szélén helyezkedik el) antivirus program eredményét. Nemhiába - a program fejlesztője "büszke lehet magára". Most megszakítás nélkül 29. alkalommal kapták meg a kitüntető 100% Award címet. Az Eset NOD32 az egyetlen olyan antivírusprogram, amely az első Virus Bulletin-tesztje óta (1998. május) nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem a rendszeres tesztek során. A NOD32 kapta idáig a legtöbb Virus Bulletin-díjat, keresési sebessége pedig a vetélytársakénál akár ötvenszer gyorsabb!

A cégnek magyar kirendeltsége van, ahol mindent készségesen elmondanak termékeikről, bemutatják azokat, melyeket ott meg is lehet rendelni, és hasonlóan a VirusBusterhez az elektronikus licence, és a termék szinte azonnal a felhasználónál van.

Tehát 58 hónapja a termékeik által védett rendszerekre sem vírus, sem rosszindulatú ismeretlen kórokozó nem jutott fel. A termékek igen kedvező árúak, de e mellett sokan jelentős árengedményekkel vehetik meg azokat.

Az említett termékek folyamatos fejlesztése, a hibátlanságra való törekvésük, és rengeteg munka juttatta azokat a csúcsra, ahol úgy néz ki, hogy - bátran kimondhatomom: a VirusBusterrel együtt - immár bérelt helyük van. Szintén csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!

Engedtessék meg, hogy az általam e körbe sorolt, és ajánlott antivírus programokat is megemlítsem: Kaspersky KAV, Norman FireBreak, CE eTrust AV, DialogueScience Dr.Web, Avast Antivirus... Teljesítményük sokadik alkalommal szintén 100% Award - a termékek próba verziója ingyenesen letölthető, és használható egy hónapig. Nekik is csak gratulálni lehet.

A magyar sznob társadalmi rétegnek említem csak meg: nem csak az a jó, ami amerikai, ami drága, hanem vannak ezeknél sokkal jobb és olcsóbb magyar termékek is. Érdekes - a VirusBustert Európa más országaiban keresik, veszik, úgy , mint a szintén elérhető árú NOD32 terméket, de említhetném az Alwil Software Avast Antivirus INGYENES termék sikerét, keresettségét is. Ott nem lennének sznobok, vagy esetleg több esze lenne az embereknek - nem tudom...
Geza Papp
Networksecurity and Virusanalyst
Kulcsszavak: díj NOD32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50