Sun: ingyenes Solaris 10, új kapcsolók és tárolócsalád

Kovács Attila, 2004. november 16. 15:11
A Sun Microsystems Network Computing 04Q4 rendezvényét követő napon a magyarországi Sun képviselet két vezetője, Szkurka János és Fischer Erik ma technikai sajtótájékoztató keretében mutatta be a Sun újdonságait: a Solaris 10 operációs rendszert, a jövőre megjelenő UltraSpARC IV + mikroprocesszort, az új StorEdge 6130 tároló rendszert, a Sun első hálózati kapcsoló (Sun Secure Applivation Switch) eszközeit (Nauticus), valamint a Sun Ray 170 flatpanel-megjelenítőt, illetve a Sun Studio 10 és Solaris 10 SMF szoftvertechnológiákat.


A Sun szakemberei szerint a Solaris 10, amelyet Magyarországra várhatóan 2005. március 7-étől lehet elérni, több újítást kínál, mint a piacon ma kapható bármelyik operációs rendszer - a versenytársakéhoz képest körülbelül 20-50 százalékkal alacsonyabb áron. A Sun a

operációs rendszer alábbi újításait hozta nyilvánosságra:

1. DTrace - Az új Dynamic Tracing (dinamikus nyomkövetési) eszközökkel a fejlesztők gyorsan behatárolhatják a teljesítményproblémákat és a nehezen megtalálható hibákat, mivel a problémák diagnosztizálása napok vagy órák helyett milliszekundumokban és percekben mérhető.

2. Solaris Containers - A Solaris 10 több szoftverpartíciót kínál több mint 8000 konténerrel egyetlen operációsrendszer-példányon az új Solaris Containers technológia használatával. Az erőforrások automatikusan újra kioszthatók, aminek köszönhetően a rendszer kihasználása elérheti a 80 százalékot.

3. Process Rights Management - A vírusmentes Solaris 10 tartalmazza a Trusted Solaris technológiáját, amely az Egyesült Államokban a biztonságos kormányzati kommunikáció de facto platformszabványának számít. A Process Rights Management (feldolgozási jogok felügyelete) funkció még részletesebb jogosultsághasználati modellt használ annak biztosításához, hogy az alkalmazások gyenge pontjait ne lehessen kihasználni, és ez ne vezethessen rendszersérülésekhez.

4. Predictive Self Healing - Az új "előrelátó javítási" (Predictive Self Healing) technológia használatával a Solaris 10 képes automatikusan diagnosztizálni, izolálni és helyreállítani számos hardver- és alkalmazási hibát a leállások idejének jelentős csökkentése érdekében.

5. Linux alkalmazási környezet - A Solaris 10 az egyetlen, amely a Janus projekt kódnevű új technológia használatával módosítás nélkül képes egymás mellett futtatni a Solaris és Linux bináris állományokat, és ezzel választási lehetőséget és befektetésvédelmet biztosít a vásárlók számára.

6. ZFS - A Solaris 10 kínálja az egyetlen fájlrendszert, amely 16 milliárd milliárdszor nagyobb kapacitású, mint a jelenlegi 64 bites fájlrendszerek. A Solaris ZFS akár 80 százalékkal is csökkenti a fölösleges adminisztrációs munkát, és bizonyítható adatintegritást nyújt (99.99999999999999999 százalékos hibafelismerési és -javítási eséllyel).

7. Kriptográfiai keretrendszer - Az iparág által széles körben elfogadott PKCS#11 szabványra épülő új keretrendszer növeli a kriptográfiai műveletek teljesítményét és központosítja a felügyeletüket. Az alkalmazásfejlesztők közös API-val dolgozhatnak.

8. Sun Update Connection - Ezzel a felhasználók elemezhetik a rendszereiket és naprakészek maradhatnak szinte bárhonnan. A Sun Update Connection értesítéseket küld, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók helyileg, egy-egy rendszer frissítőjeként működve vagy távolról, a Sun frissítési portálján keresztül frissítsék a rendszereket.

9. AMD64 - A Solaris 10-et az AMD 64 bites Opteron processzoraira optimalizálták, így a korábbinál lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt az olcsóbb architektúrákon, ugyanakkor továbbra is bináris kompatibilitást biztosít a 32- és 64 bites környezetek között.

10. Garantált kompatibilitás - A Sun a Solaris Application Guarantee (Solaris alkalmazásgarancia) formájában garantálja, hogy a Solaris korábbi változataira írt alkalmazások a Solaris 10 alatt is futnak. A visszamenőleges kompatibilitást egészen a Solaris 2.6-ig kiterjesztő garancia az OS kiadások hét éves időtartamát fedi le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50