Firefox 1.0: ötmillió letöltés két hét alatt

Milkovits Gábor, 2004. november 23. 22:14
A november 9-i kibocsátás óta 5 millióan töltötték le a Mozilla Firefox 1.0-s nyílt forráskódú böngészőprogramot, miközben egy felmérés szerint az Internet Explorer online használata 90% alá esett vissza.
Az amszterdami székhelyű, OneStat elnevezésű internetes forgalmat figyelő cég mintegy 2 millió, 100 országban élő felhasználótól gyűjtött adatok alapján arra az eredményre jutott, hogy jelenleg 88,9%-uk használja webböngészésre a Microsoft Internet Explorer-t, szemben a májusban regisztrált 94%-kal. Mindeközben a Mozilla-alapú, nyílt forráskódot használó böngészők, köztük a Firefox piaci részesedése 2,4-ről 7,4%-ra ugrott. A szinte megegyező, 5%-os csökkenés, illetve növekedés alapján a OneStat azt feltételezi, hogy az IE-től elpártolt felhasználók nagy valószínűséggel a Mozilla szoftverek valamelyikét választották. Egy egy hónappal ezelőtt a WebSideStory által készített riport szintén az IE térvesztéséről tudósított - annak alapján a Microsoft böngészőjét októberben a neten szörfölők 92,9%-a használta, szemben a júniusban regisztrált 95,5%-kal. Ha az adatok pontosak, úgy a tendencia folytatódni látszik novemberben is.

A Mozilla Firefox böngészője már tesztváltozatában is igen népszerű volt, míg azonban a béta változatból egy hónap alatt töltöttek le 5 milliót, addig a végleges verzió esetében ehhez mindössze két hétre volt szükség. Az esetleges alkalmazásbeli különbségek mellett a Firefox és más böngészőprogramok sikerének fő titka abban rejlik, hogy többnyire biztonságosabbnak bizonyulnak az Internet Explorernél, mivel a legtöbb vírusterjesztő a leginkább elterjedt szoftvereket, így elsősorban a Windows-t és az Explorert választja célpontjául. A Microsoft részéről ugyanakkor úgy nyilatkoztak az ügyben, hogy az idézett statisztikák nem veszik figyelembe - mivel nem képesek mérni - a vállalati belső hálózatok forgalmát, ahol az IE abszolút dominanciája töretlen. A szoftveróriás vezető Windows termékmenedzsere, Gary Schare emellett elmondta, hogy örömükre szolgál, amiért a Firefoxot túlnyomó többségükben Windows platformon alkalmazzák a felhasználók.
Kulcsszavak: böngésző Mozilla

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59