A DataCore iSCSI szoftvere csúcsokat dönget

Zsadányi Pál, 2004. november 28. 13:50
A DataCore Software cég tisztán iSCSI szabvány szerinti szoftver implementációjának az eredményeit regisztrálta először a Storage Performance Council tömegtároló hatékonyságmérési tanács az SPC-1 tesztkörnyezetben, és azok ragyogóak. Legalábbis a DataCore szerint.
iSCSI - a tömegtárak hatékony elérése a világhálón

A pár éve definiált iSCSI technológia, amelyet már több operációs rendszer is támogat, az IP protokollon át teszi lehetővé nagy adattömegek gyors és szabványos elérését. A gyökerei a számítástechnika első szabványosítási törekvéseként kidolgozott általános periféria transzport protokoll, a Small Computer Systems Interface (SCSI) szabványhoz vezetnek vissza. Az IP korszakhoz illeszkedő iSCSI változatot az IETF mérnöki tanácsának az IP Storage munkacsoportja definiálta. Az Intel mindjárt az elején a keblére ölelte, 2001-ben támogatta egy korai nyílt forrású implementáció közreadását is a SourceForge keretében. A mellékelt réteg architektúra ábra is az Inteltől származik.

Az SPC-1 tesztágy

A DataCore azért az SPC-1 tesztkörnyezetet választotta, mert véleménye szerint jelenleg ez az egyetlen objektív mérési módszer a nagy adathalmazokat kezelő rendszerek működési paramétereinek az összehasonlítására.

Fibre Channel kontra iSCSI

Jelenleg a leggyorsabb protokoll a Fibre Channel (FC), amelynek a költséghatékonysága sem rossz. Kérdés, hogy a hagyományosabb hálózati eszközökön is megélni tervezett iSCSI mennyire marad el tőle, ha egyáltalán elmarad?

A DataCore mérés épp erre adott, csattanós választ. A DataCore SANmelody nevű diszkszervere ugyanis nagyjából ugyanazt a hatékonyságot produkálta, mint az FC változat, de, mivel mindössze szabványos Ethernet kártyákat használtak hozzá, az FC konfiguráció árának a töredékéért. Míg a FC változatú rendszer eredménye 9,298.56 SPC-1 IOPS volt, addig az iSCSI változaté 19,949.73 SPC-1 IOPS, azaz, fele olyan lassú. Viszont, mivel az iSCSI ára épp a fele volt az FC konfigurációénak, az ár/teljesítmény mutató közel azonos lett: $4.06/SPC-1 IOPS az FC-re és $4.86/SPC-1 IOPS az iSCSI-ra.

A terjedőben lévő tömegtárolókban (SAN/NAS) egyébként nem normál olcsó Ethernet kártyákat szoktak használni, hanem - kicsit drágább - TOE (TCP Offload Engines) speciális TCP meghajtó eszközöket. Ezekkel a hatékonyság még csak nagyobb lehet. A DataCore azonban éppen azt akarta megmutatni, hogy az iSCSI technológia normál diszkek és hálózati eszközök használatával a hétköznapi alkalmazóknak is elérhetővé tudja tenni a hálózati tömegtárolók bevezetését, ha a DataCore szoftverét használják.

Az SPC-1 szakértője szerint az eredmények sokkal inkább a DataCore szoftver eredményét dicsérik, mint az iSCSI technológiát, mert a DataCore igen nagy gondot fordít a szoftvereinek a hatékonyságára.

További részletek az eredeti cikkben.

iSCSI a MS Virtual Server 2005-ben!

A Microsoft egyébként a legújabb Windows operációs rendszer változataiban igen nagy hangsúlyt helyezett az iSCSI támogatásra, mert stratégiailag fontos interfész technológiának vette fel a legújabb Microsoft szerver architektúrákba. A támogatás 2003. közepe óta él, mind a szerver, mind a kliens oldali rendszerekre. A szerverkonszolidációt segítendő, most piacra került, Virtual Server 2005-ös szerver virtualizációs szoftverben az iSCSI kifejezetten központi helyet foglal el a virtuális szerverek közti kommunikáció megszervezésében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14