Évente 40 százalékkal nő a szélessávú előfizetők száma

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 30. 09:17
A szélessávú hozzáférések száma a jelenlegi 315 ezerről 2006-ra 550 ezer fölé nő a magyar piacon - mondta Simó György, az Axelero Internet Rt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Kifejtette: ez az idei évet is beleszámítva a hároméves időszak alatt több mint 40 százalékos évenkénti növekedésnek felel meg.
Simó György elmondta, hogy a szélessávú hozzáférések terjedése átalakította az on-line médiafogyasztást: napjainkban már 1,7 millió ember kíséri figyelemmel az internetes lapokat, s több mint felük minden egyes napon. Több mint 40 százalékkal nőtt a használat intenzitása is: így a világhálón eltöltött idő a megtekintett oldalak száma és a visszatérés gyakorisága.

A sajtótájékoztatón bemutatták az Axelero, illetve az Origo új kezdeményezését, Magyarország első internetes video-on-demond szolgáltatását: ezt követően a filmkedvelők a világháló segítségével néhány perc alatt kiválaszthatják azt a filmet, amit 24 órán keresztül tetszőleges alkalommal nézhetnek meg számítógépükön, illetve az ehhez csatlakoztatott televízión. A szolgáltatást kezdetben potenciálisan mintegy ötvenezer Matáv-, illetve Axelero előfizető veheti igénybe, mivel a filmek megnézéséhez másodpercenként legalább egy megabit sávszélesség szükséges.

Simó György elmondta, azért is indítják el ezt a szolgáltatásukat, mert ma már 800 ezer ember fér hozzá a szélessávhoz, s a jövőben egyre többüknek lesz lehetőségük az előbb említett megfelelő sávszélesség eléréséhez. Hozzátette: két év múlva már 1,5 millió ember rendelkezik majd szélessávú hozzáféréssel, s ez akkora szám, amire már üzletileg rentábilis szolgáltatásokat lehet alapozni. A vezérigazgató elmondta, hogy az on-line videokölcsönzőn keresztül televíziós tartalmakat is meg lehet majd nézni, így például szappanoperák régebbi epizódjait, illetve évekkel ezelőtt készült filmeket is.

Simó György elmondta, azért is vágtak bele a szolgáltatásba, mert egy korábbi felmérésük alapján az Axelero előfizetőinek 74 százaléka érdeklődik a filmkölcsönzés és az otthoni filmnézés iránt. Az eseményen elhangzott, hogy kezdetben mintegy 130 filmet nézhetnek meg az előfizetők. A filmekből ötvenet a Budapest Film társaság segítségével érhetnek el az Axelero előfizetői. A filmekért háromféle módon, az előfizetési számlán keresztül, bankkártyával, vagy sms-sel lehet fizetni. Közölték azt is, hogy az előfizetők nem tudják letölteni a filmeket, s nem tudják rögzíteni sem. Az MTI érdeklődésére Simó György elmondta, hogy ez a szolgáltatásuk a második év vége felé lesz nyereséges, s elégedett lenne, ha a következő egy év alatt néhány ezer felhasználójuk lenne.
Kulcsszavak: onlineszolg ADSL DSL Axelero

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50