PC és Windows javítók: Van, aki mer összehasonlítani

Zsadányi Pál, 2004. december 19. 11:54
A világháló tele van jobbnál jobb ajánlatokkal. Természetesen, mindenki a saját lovát dicséri. Azért van, aki megpróbál rendet vágni a gazban, és tanácsot adni, melyik a kategória legjobbja. Nem biztos, hogy ebben igaza van, amit rendszerint a hátrább szorultak vitatnak leginkább. Nos, mindenesetre, a Compare And Review gazdája a PC és Windows javítók körében szánt egy webhelyet a tapasztalatainak az ingyenes közreadására.
A webhely szerkesztőit régóta zavarta, hogy nincs olyan objektív forrás, amelyből kiindulva ki tudták volna választani a munkájukhoz szükséges legjobb eszközt a problémáik megoldásához. Magad, uram, ha szolgáld nincs, csináltak maguk egy webfórumot, amelyen most elkezdték gyűjteni és publikálni a tapasztalataikat. Először azokat a témákat, amelyek őket leginkább szorították. Ezek azonban vélhetően a nagy többséget is érdekelni fogják. Az egyik a PC és Windows rendszerhibák elhárítása, a másik a kém- és erőforrás-zabáló haszontalan szoftverek üldözése.

Az összehasonlításnál figyelembe vett szempontok: * az árak, * a használati jogok időkorlátai, * van-e ingyenes szolgáltatás, * a használat bonyolultsága, * a támogatás minősége, * a garanciális idő, * másolat rendelkezésre állása.

PC és Registry hibajavítók elemzése


Az elemzésükben a következő három legjobbnak vélt eszköz szerepelt, mindjárt az elért helyezési sorrendben: 1) Error Nuker (5 pont), 2) PC Bug Doctor (3 pont), 3) PC Mighty Max (2 pont).

Nos, az Error Nuker kiütéses első helyezése vélhetően nem sokakat lepett meg. Előnyét még csak fokozza, hogy ehhez képest az ára hihetetlenül alacsony (időkorlát nélkül 30 USD, CD-vel 40 USD).

A további helyezettekről a cikkíró soha nem is hallott, bár nem törekedett a választék alapos megismerésére. Nevük azonban jól cseng, lehetnek éppen jók is. A PC Bug Doctor azonban csak 30-napos próbaváltozatban kapható 40 USD-ért, egy évre 60-ért, időkorlát nélkül pedig 130-ért. Kérdés, valaha meghozza-e az árát ez a befektetés? Ennél rosszabb ajánlat csak a PC Mighty Max, amely már egy hétre elkér 30 USD-t, 30 napra 50-et, egy évre 120-at, és időkorlát nélküli változata nincs. Hát nem érdemes szoftvert gyártani? Mert akármennyit el lehet kérni, amit egy megszorult ügyfél megfizet. Csak lyukat kell beszélni a hasába.

Nos, ha ez az elemzés az Error Nukernek egy bomba üzletet hoz, hát nem baj. Én máris adnám rá a webkártya számomat és rátenném a fedezetet. De eddig még elboldogultam a magam eszével, meg néhány ingyen eszközzel, jórészt a szoftvergyártó arzenáljából. Mert sokan még azt sem ismerik, miközben a weben kajtatnak valami csodafegyver után.

A Microsoft különösen az utóbbi időben lépett sokat előre a megosztott szoftvervagyon felkínálása terén, ami akár hajazza a nyílt szoftveresek termését. Csak érte kell nyúlni, ami rendszerint egyszerű MS Passport regisztráció után elérhető hatalmas fejlesztői és alkalmazói webkönyvtárak használatát jelenti. Ha valaki a Windowsra tett, akkor érdemes talán előbb a gyökereinél keresgélni, és esetleg az ott tanácsolt alternatívákat használni.

Érdekes újdonság, hogy a ClickBank végre hajlandó kelet-európai országokból is kártyás vásárlásokat elfogadni. Így az Error Nuker például rajta keresztül rendelhető meg. Ha valaki regisztrálja magát a ClickBanknál, akkor egy sereg szoftvert átlag féláron meg tud szerezni, mert saját magának is jár a ClickBank-os jutalék. Aki a lenti Error Nuker webcímre klikkel, az kipróbálhatja, hogyan működik a ClickBank interfész. Nálunk hasonló elvet próbál megvalósítani a fizet.hu, de a ClickBank-hoz képest szabadrablás, amit a telekommunikációs cégek hatalmas pénzéhsége okoz (emelt díjas SMS és telefon tarifákkal). Közbotrányos! Egyetlen előnye, hogy van végre valami magyarul beszélő mikrofizetési rendszer.

Az Error Nuker megszerzése egyébként külön szám. A link először elküld a fő weboldalra, ahol csak az ingyenes Registry elemzőt lehet letölteni. Az sem minden problémától mentesen történik. A WXP SP2-es változat estén ugyanis az ActiveX ki van kapcsolva, tehát erőltetni kell a letöltést és a telepítést. A Windows Server 2003-asoknál pedig tipikusan a megbízható doménnevek közé kell felvenni a ClickBank.net és az errornuker.com doménneveket. Mikor végre sikerül telepíteni az ErrorNukert, rögtön el is indíthatjuk. Elég gyorsan dolgozik. Aztán, amikor a javítások menübe akarunk belépni, közli, hogy csak a regisztrált változat tudja ezt a funkciót.

Most lép be végre a ClickBankos vásárlási interfész, ha ráklikkelünk a regisztrációra. Az sem sima ügy. Először rákérdez az országra (a hosszú menüből ki kell keresni a Hungary-t, ami olykor nem akar előbukkanni, ha csak úgy klikkelgetünk a lécen), továbbá, az irányítószámra - pl. H1142). Jöhet a második fázis, amelyben meg kell adni a hitelkártya adatokat. Apró meglepetés, hogy a Hungary miatt a ClickBank rájön, hogy EU tagok vagyunk, ezért jár a VAT, az angol ÁFA, minthogy a ClickBank székhelye az EU tag Anglia! Na, ezt az adót is megszavaztuk, amikor az EU-ra szavaztunk a tavasszal. Szóval, 29.95 USD helyett 7.49-el többet kell fizetnünk (most szumma kb. 7.000 Ft). A ClickBank affiliate partner azonban csak a 30 USD felét kapja jutalékként (naná, majd az adónak is a felét!).

Nos, ezután kapunk egy regisztrációs kódot, amit az Error Nuker egy menüpontjában lehet beadni a programnak, amitől az összes funkciója működni kezd. Ja, a CD-s változatnál még csomagolási és szállítási költség is felbukkanhat. Adóval, persze! A fájdalomdíj, hogy ezután tényleg egy jól működő szoftvert kapunk. Ami, szemben a Compare And Review szerinti információkkal, csak egy évig érvényes, de be lehet fizetni 3 éves licencdíjat is.

Kémprogram-elhárítók összehasonlítása

Ez egyelőre csak tervezett menüpontnak bizonyult. Jellemző, hogy egy szolgáltatást meghirdetnek, széles profillal, miközben csak egyetlen funkciója működik, és az sem komplett, vagy még hibás is.

A hétköznapi alkalmazó életét rengeteg olyan probléma keseríti, amelynek az okát olykor profik is csak üggyel-bajjal tudják feltárni. Majd egy ügyetlen mozdulattal kitörölnek valamit, amitől a rendszerbe bepakolt féreg úgy megsértődik, hogy indíthatatlanná teszi a gépet. Ezt, a cikkíró, sajnos, tapasztalatból írja! Mag is belebotlott ebbe a hibába. A pornó iparból érkező „korszerű” ajánlatok kapcsán a gépbe beszivárgó trójai falovak minimum az elfogyasztott erőforrásokkal tudják zavarni a stabil munkát a gépen. Kilövésük olykor komoly szakértelmet kíván. Nos ezekre szakosodott programok és rendszerek serege található a neten. A Compare And Review elemzői ezek közt próbálta megtalálni a pillanatnyilag legjobbnak tűnő eszközt.

Maga, az összehasonlító elemzés a weboldalról még nem érhető el. A kérdések és válaszok is csak valami tervezetként láthatók a fő oldalon, de a link sehova nem vezet.

A cikkíró egyébként a Windows Registry Repair (WRR) SE nevű szoftvert akarta kipróbálni, és letöltése közben a Downloads.com-on kapott egy hivatkozást a Compare And Review összehasonlításra. Jó tippnek tűnt, ezért kereste föl, de nem minden reményt váltott valóra. Cserébe, a WRR SE ugyan a letöltés és telepítés után 2.00-s változatúnak mutatkozott (ami lehetne éppen biztató), de enyhén aggasztó volt, hogy egyetlen weblinkje sem mutatott élő helyre. Emellett, tetű lassan dolgozott. A javító funkciókat csak a fizetős változat tudja, de a megvásárlásra szolgáló link sem létezik. A WRR SE mehet a süllyesztőbe! Na, hát ilyeneket kap az ember a webről. Ingyen.

Bizony, tényleg jó volna egy jól működő Compare And Review webhely! Hogy ne szaladjunk e-aknákra szakmányban. Az Error Nukernek legalább tényleg mindene működik. A kedvező ár azonban lehet, hogy csak időleges, mert a weboldalon szerepel egy áthúzott nagyobb összeg. Érdemes lehet most megszerezni. Bár, ez is lehet a neten szokásos trükk a vásárlók megfogására. A neten minden igaz, meg az ellenkezője is. Rendkívül dialektikus.
Kulcsszavak: security onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55