Grepton: biztosításközvetítők eu-előírás szerinti nyilvántartása

forrás Prim Online, 2005. január 18. 11:15
Életbe lépett a biztosításközvetítőkre vonatkozó uniós irányelv. A Grepton által fejlesztett online rendszer iránt külföldön is érdeklődés mutatkozik.
2005. január 15-én lejárt a határideje a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós irányelv tagállamok jogrendszerébe való átültetésének. Eszerint minden tagállamnak be kell vezetnie egy olyan központi nyilvántartó rendszert, ami nyomon követi a biztosításközvetítőket. A Grepton Informatikai Rt. által létrehozott on-line rendszer bevezetésével Magyarország az elsők között állította fel az elrendelt nyilvántartást, olyan sikerrel, hogy más tagállam, így pl. Szlovákia is érdeklődést mutat iránta. A regisztert a PSZÁF képviselője bemutatja a direktívából adódó államközi feladatok protokollját kidolgozó uniós munkabizottság számára, 2005. február elején Luxemburgban.

2003 közepén a parlament elfogadta az új biztosítási törvényt, amely 2004. május 1-jén lépett hatályba és tartalmazza a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós elvárásokat is, így a biztosítások értékesítésével foglalkozó cégek és természetes személyek regisztrálási kötelezettségét. A törvény egyik jelentős változása, hogy a biztosítások értékesítésével foglalkozó szakembereknek és cégeknek egy központi nyilvántartásban kell szerepelniük, amit a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) kezel.

A PSZÁF ezen kötelezettségének - a mai technikai lehetőségek kihasználásával - úgy kívánt megfelelni, hogy informatikai rendszer fejlesztésével bízta meg a Grepton Rt.-t. A rendszer interneten keresztül biztosítja a közel 20.000 személy és cég regisztrálását és adatainak megadását, s ezen adatok karbantartását.

A regiszter december 15-én indult, s ez időponttól számítva három hónap áll rendelkezésre a feltöltéshez. 2005. január 15.-ével bezárólag a várt 20.000 személy és cég már több mint egynegyede regisztrált a biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói nyilvántartásban.

A törvény és a regiszter célja a fogyasztók védelme, a visszaélések megakadályozása és a nyilvánosság tájékoztatása, valamint a szakmai színvonal emelése. A regiszter felállításával egyidejűleg a biztosításközvetítőkkel szemben képzettségi követelmények lépnek életbe, amelyek ellenőrzését szintén a regiszter látja el. Ez az alkalmazás tehát lehetőséget biztosít az állampolgároknak, hogy a "vele szemben ülő" ügynök adatait (melyik cégnél van állományban, mióta, hol volt előtte, stb.) bármikor ellenőrizhessék egy Internetes eléréssel rendelkező számítógéppel.

Kulcsszavak: biztosítás Grepton

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50