Háztartásvezérlő rendszer Mac Minivel?

Zsadányi Pál, 2005. január 23. 10:11
Molly Wood, a ZDnet egyik vezető szerkesztője, a CES’2005-ös, szokásos év eleji közszükségleti vásáron járkálva, azon kezdett gondolkodni, hogy az Apple legújabb, Mac Mini névre hallgató mini-PC-je mennyire lehet alkalmas egy egész háztartás vezérlési feladatainak a megoldására, az eredeti számítógépi funkciók teljesítése mellett. A háztartásokban működő hardver-arzenál kézben tartása ugyanis egyre kevésbé oldható meg automaták nélkül, tisztán emberi felügyelettel, ami rengeteg hibaforrás, és akár katasztrófákat is okozhat (rövidzárlatok, túlhevülés okozta tüzek, gázrobbanás stb.).


Wood, rovatcímként, a következő kérdéssel kezdi: „Nem gondolja, hogy egy Mac Mini tökéletes digitális hub [vezérlő központ] lehetne a háztartásában?” A rovat egyik korábbi cikkében egyébként azt elemezte, mi a véleménye az alkalmazóknak arról, hogy egy központi számítógép elég volna-e egy háztartás vezérlési feladatainak a megoldására. A lesújtó általános vélemény az volt, hogy nem, és főként nem Windows alapon. A Windows, védelmi okokból, nem túl sok jó pontot gyűjtött ahhoz, hogy a kényes vezérlési problémákat rá merjék bízni. Akkor hogyan? Netán a folyton emlegetett Linux a kulcsmegoldás? Vagy egy arisztokratikus Apple konstrukció lehet megfelelő mágikus játékszer a feladathoz? Benne jobban meg lehetne-e bízni, főként a stabil, UNIX alapú, MAC OS X operációs rendszere folytán?

Mac Mini – az Apple médiacenter

Wood, kollégáit is bevonva, kielemezte, hogy az Apple új miniatürizálási remekműve, a Mac Mini, lehetne-e megfelelő bázisa egy távvezérlő központnak. Mondjuk, a War Games, a Terminator vagy éppen a Matrix őrületeken nevelkedett generáció számára.

Steve Jobs: a digitális hub


Tény, hogy a kifejezést elsőként a társalapító és ma is főnök Steve Jobs használta. Vehetjük úgy is, hogy az ő találmánya. De, nem csak médiavezérlőként képzelte, hanem bármilyen digitális elektronikai feladat vezérlésére is alkalmasnak gondolta. A Mac Mini, alkalmas háttértári (SuperDrive) és más perifériális bővítéssel (WiFi, FH tuner stb.), a szoftverrel vezérelhető feladatok szinte végtelen sorának a megoldására használhatóvá tehető. Mindezt úgy, hogy bele tud simulni a normál szobarendbe, miközben hordozható és maximálisan rugalmasan kezelhető eszközt ad a házigazda kezébe.

Ipari reakció

A térhódítás, mint a CES’2005 újdonságai is mutatták, már el is kezdődött ebben az irányban. Az egyik első fecske a Mac gépekhez az EyeTV Wonder for Mac TV Tuner (az Elgato és az ATI közös fejlesztése), de nincs kétség afelől, hogy már az Apple is készíti a nappali szobákba szánt média kiegészítőit. Bár ez valakinek úgy tűnhetett abból, hogy Bill Gates volt a CES’2005 megnyitójának a vezérszónoka, nemcsak az ablakos rendszer gazdája készül meghódítani a háztartásokat.

Kulcsszavak: Apple Mac otthon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50