Januárban 500 százalékkal nőtt a vírusok száma

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 7. 08:50
A hálózati vírusvédelem és internetes tartalombiztonság területén működő Trend Micro TrendLabs 2005. januári vírusösszefoglalója szerint a rosszindulatú kódok száma az előző hónaphoz képest 100 százalékkal, tavaly januárhoz képest pedig 500 százalékkal nőtt.
A közlemény szerint e kódok több mint 70 százaléka újonnan felfedezett kártékony alkalmazás: januárban a cég összesen 2.236 rosszindulatú alkalmazást dokumentált, amelyek 42 százaléka, úgynevezett trójai alkalmazás volt, vagyis a vírus valamilyen más programba, levélbe bújtatva jutott el a felhasználókhoz.

A társaság felhívta figyelmet arra is, hogy a trójai alkalmazások száma jelentősen megnőtt, ami összefüggésben lehet a csalók törvénytelen pénzszerzési szándékával. A jelszótolvajok egy része a trójai alkalmazásokkal az on-line bankokat támadja, az on-line felhasználók tranzakciós jelszavainak ellopása céljából.

A változatok egy része billentyűnaplózással és adatlopással igyekszik eltulajdonítani a tranzakciók során használt számlaszámokat és személyes jelszavakat, s megjelentek a velük együttműködő, úgynevezett hátsó ajtó alkalmazások is. Ezeket a programokat a trójai alkalmazások telepítik a számítógépre, hogy segítségükkel a gépek távolról irányíthatók legyenek.
Kulcsszavak: vírus Trend Micro

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38