Önálló naptárszoftvert adott ki a Mozilla Sunbird néven

Milkovits Gábor, 2005. február 8. 20:09
A Mozilla Foundation kiadta önálló naptáralkalmazásának, a Sunbird-nek első, 0.2-es verzióját, amelyet a cég a későbbiekben Thunderbird levelezőprogramjába is integrálni szándékozik.
Az ingyenesen letölthető Sunbird („napmadár”) 0.2 segítségével a felhasználók praktikusan ütemezhetik az adott napra, hétre, vagy hónapra tervezett feladataikat, sőt ezeket az adatokat WebDAV környezetet futtató szerverek segítségével másokkal is megoszthatják. A WebDAV a HTTP internetes protokoll egy kiterjesztése, amely lehetővé teszi távoli szervereken tárolt fájlok megosztását, illetve közös szerkesztését és kezelését. A Sunbird Windows-, Linux-, és Mac OS X-alapú verziói ingyenesen letölthetők a http://www.mozilla.org/projects/calendar/sunbird_download.html weboldalról.

A Mozilla eközben már beindította Lightning („villámlás”) elnevezésű projektjét a naptárszoftvernek a cég Thunderbird („viharmadár”) levelezőprogramjával történő integrálására. A cég weboldala szerint az integrált termék az év közepén láthat napvilágot, célja pedig alighanem a levelezőprogram versenyképesebbé tétele a Microsoft Outlook-kal szemben. A Mozillához beküldött egyes felhasználói levelek szerint azonban a Sunbird beépítése egyedül aligha lesz elegendő ahhoz, hogy tömegeket ösztönözzön az Outlook-ról a Thunderbird-re való átállásra. Ehhez valami pluszra van szükség, mint például a biztonságosság és a praktikus kezelhetőség a Firefox böngésző esetében. Ez különösen a vállalati felhasználókra lehet igaz.

David McGuiness, a Mozilla projekt egyik vezetője erről úgy nyilatkozott, hogy a Sunbird fejlesztése egyelőre csak kísérleti fázisban van, és jelenleg nem a vállalati ügyfelek jelentik az első számú célcsoportot. Az alkalmazás ugyanakkor szerinte már most vonzó lehet a hétköznapi Firefox és Thunderbird felhasználók számára.
Kulcsszavak: felhszoft iroda Mozilla

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14