A VPOP is csatlakozik az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra

forrás Prim Online, 2005. február 18. 14:26
A VPOP központjában és regionális kirendeltségein 2004 decemberétől összesen 143 helyszínen a Cisco VPN (Virtual Private Network) útválasztók biztosítják az adatkapcsolatot. Az egyes telephelyek az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózaton (EKG) keresztül kapcsolódnak a VPOP országos informatikai rendszeréhez.
Több más - EU csatlakozásban is érintett - államigazgatási intézményhez hasonlóan (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Foglalkoztatási Hivatal) 2004. decembere óta a Vám- és Pénzügyőrség hivatalai is az EKG megyei központjaihoz kapcsolódnak. Az EKG végponttól végpontig terjedő, egységes hálózati infrastruktúráját Cisco eszközökkel valósították meg.

"Bár az EU-csatlakozás a VPOP szempontjából a schengeni határok eltolódását, s így a végpontok számának csökkenését jelentette, az EU-konform rendszerek bevezetése komoly feladatot jelentett a vámszervek számára" - fogalmazott Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP informatikai főosztályának vezetője. A VPOP tavaly kezdett informatikai rendszereinek átalakításához, a struktúra gyökeres megváltoztatásához.

Az informatikai főosztály vezetője elmondta: reményeik szerint 2006-ra sikerül lefaragni a VPOP korábbi versenyhátrányát az informatikai szolgáltatások terén. Ennek egyik legfontosabb lépése volt a mára már kőkorszakinak számító táv-adatátviteli hálózat korszerűsítése: a hektikusan változó sávszélesség-igényeknek megfelelő, tartalékvonalat is tartalmazó IP-hálózat országos kiépítése.

A VPOP országos hálózata Cisco gyártmányú, VPN (virtuális privát hálózat) képességekkel rendelkező, a hálózati biztonság kérdését elsődleges szempontként kezelő elemekből épül fel. A tervezésnél a VPOP a legmesszebbmenőkig szem előtt tartotta a későbbi hálózat-fejlesztési lehetőségek biztosítását, mint például a hang-adat integráció (VoIP), vagy az IP telefónia egyszerű és gyors bevezetését.
Kulcsszavak: Cisco VPOP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55