Végre: percek alatt feltölthető, háromszoros kapacitású, tartósabb lítiumakkuk

Kiss Ádám Zoltán, 2005. február 24. 07:24
Az Altair Nanotechnologies bejelentette, hogy elkészült azzal a technológiával, mely a már évek óta a noteszgépek, PDA-k és mobiltelefonok fejlődésének határt szabó jelenlegi akkukat leválthatja.
A mai lítium-ion akkumulátorok legfeljebb a nikkel-kadmium elemekhez képest jelentenek előrelépést, mivel kapacitásuk hasonló, élettartalmuk igazi használat esetén rövid. Az Altair szerint megoldásuk valódi áttörés, mivel szinte mindazt kínálja, amire a készülékgyártók és a felhasználók oly régóta várnak.

Az új lítiumakkuk háromszoros üzemidőt tesznek lehetővé, sokkal később használódnak el, és a többórás töltés helyett mindössze pár perc alatt feltölthetők. Az élettartam-növekedés valós, mivel nagyságrendi előrelépést jelent, a több száz újratöltéses életciklusokhoz képest több ezerszeres töltés számot is elviselnek a cég technológiájával készült akkuk. Az újfajta elektródákkal nanoméretű titánium-oxid összetevőkre épülő elemek a digitális fényképezőgépektől a villanyborotvákon át a noteszgépekig képesek lesznek átszakítani a fejlődésnek eddig gátat szabó határt, az elemek korlátozott kapacitását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tervezők számos olyan technológiát felhasználhatnak a hordozható készülékek terén, melyek készen várják a beépítést; nagyobb felbontású, több szín megjelenítésére képes kijelzők, gyorsabb processzorok, nagyobb memóriamodulok kerülhetnek az új eszközökbe. Mivel egész iparágak várták már ezt a fejlesztést, a technológia elterjedése várhatóan a megvalósítható leggyorsabb ütemben történik majd meg.
Kulcsszavak: jövő akkumulátor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50