A Mozilla nem fejleszti tovább a "Seamonkey" böngészőt

Milkovits Gábor, 2005. március 12. 17:01
A Mozilla Foundation bejelentette, hogy leállítja korábbi, Seamonkey néven is ismert böngészőjének és a kapcsolódó alkalmazásoknak a fejlesztését, és ezentúl csak a Firefox-ra és a Thunderbird-re koncentrál.
A bejelentés értelmében a Mozilla böngészőnek nem lesz 1.8-as verziója. A Mozilla azzal indokolta a lépést, hogy túlságosan nagy erőfeszítést követelne a párhuzamos fejlesztés a Firefox böngészőhöz és a Thunderbird levelezőprogramhoz kapcsolódó projektek mellett. A non-profit szervezet ugyanakkor továbbra is fenntartja a terméktámogatást a Mozilla 1.7-hez és a korábbi verziókhoz.

A lépés hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy a Firefox böngésző példátlanul sikeresnek bizonyult a felhasználók körében – tavaly november óta mintegy 27 millióan töltötték le az ingyenes szoftvert. A Thunderbird levelezőprogram szintén jól szerepel, a Mozilla adatai szerint az alkalmazás jelenleg mintegy 4 millió számítógépen fut. A Firefox eddig sikeres alternatívának bizonyult a biztonsági problémákkal sújtott Internet Explorerrel szemben, habár a piackutatók adatai némileg eltérnek egymástól a térnyerés mértékét illetően. A WebSideStory például nem a letöltéseket veszi alapul, hanem azt nézi, hogy milyen arányban látogatnak el tényleges Firefox-felhasználók bizonyos weboldalakra. Az ilyen módon gyűjtött adatok alapján úgy néz ki, hogy az IE piaci részesedése egy kicsivel a lélektani 90%-os küszöb alá esett vissza. Az adatok természetesen földrajzilag is eltérnek egymástól: Kínában például alig 1,1%-ra tehető a Firefoxot használók aránya az Explorer 98,5%-ával szemben, ugyanakkor Németországban a Firefox részesedése 18,8, az Internet Exploreré pedig 73%. Egészében véve úgy néz ki, hogy a Firefox Európában a legnépszerűbb, míg Amerikában és Ázsiában csak kisebb mértékben hódít. Egy másik piackutató cég, a OneStat globális felmérése szerint az IE piaci részesedése tavaly november óta 1,62%-kal, 87,3%-ra esett vissza, míg a Firefox 8,5%-ot ért el. Több statisztika szerint ugyanakkor február óta jelentősen lelassult a Firefox-letöltések számának növekedése, ezt azonban elemzők a kezdeti lelkesedés elmúlásának tudják be, és így természetesnek tekintik.

Úgty tűnik, hogy a Microsoft komolyan veszi a Firefox által támasztott konkurenciát, legalábbis erre utal, hogy a szoftveróriás bejelentette, még a Longhorn előtt, a Windows XP következő jelentős frissítőcsomagjának keretében külön kiadja az Explorer új, 7-es verzióját.
Kulcsszavak: böngésző Mozilla

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50