ScanIT: tavaly csupán egy hétig volt teljesen biztonságos az Explorer

Milkovits Gábor, 2005. március 23. 20:12
A ScanIT szoftverbiztonsági cég felmérése szerint 2004-ben mindössze egyetlen olyan hét volt, amikor a Microsoft Internet Explorer összes feltárt biztonsági problémájára volt elérhető javítófolt.
A szóban forgó időszak az október 12-től 19-ig tartó hét volt, a fennmaradó 358 napban azonban mindig volt olyan ismert biztonsági rés a böngészőprogramon, amelyhez nem állt rendelkezésre a megfelelő javítás. A ScanIT az adatokat egy 195 ezer felhasználó bevonásával elvégzett felmérésből nyerte, amelynek során a cég online biztonsági ellenőrző szoftverével vizsgálták a különféle böngészőket. További fontos információ, hogy a felmérési eredmények szerint a tavalyi év 200 napjában észleltek is olyan vírusokat az interneten, amelyek alkalmasak voltak a szóban forgó réseket kihasználó támadásokra. Az Explorer fő versenytársa ennél sokkal jobban szerepelt: az azonos paraméterek alapján elvégzett vizsgálat alapján a Mozilla Firefox böngésző csupán 56 napig volt sebezhető 2004-ben.

A fenti eredmények persze jórészt annak is köszönhetők, hogy a PC-k közel 90%-án futó Internet Explorer sokkal inkább a figyelem középpontjában áll, mint konkurensei, akár a biztonsági rések feltárását, akár a vírusprogramok szerzői részéről tanúsított érdeklődést tekintjük. Kétségtelen azonban, hogy a szoftver biztonsági problémái, illetve a nem mindig azonnal elérhető javítások nagymértékben hozzájárultak a versenytárs Firefox sikeréhez. A Mozilla egyébként egy szokatlan lépést is tett a biztonságosság növelésére: a társaság ugyanis 500 dolláros jutalmat ajánlott azoknak a felhasználóknak, akik kritikus résre bukkannak a Firefox böngészőn.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55