Egységes kéklézeres DVD-szabvány kidolgozásáról tárgyal a Sony és a Toshiba

Milkovits Gábor, 2005. április 21. 20:00
A japán Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap értesülése szerint a Sony és a Toshiba előrehaladott tárgyalásokat folytat a kéklézeres Bluray és HD DVD formátumok egységesítéséről.
A napilap úgy tudja, hogy a Bluray-t és a HD DVD-t támogató két szembenálló tábor még e hónap folyamán megoldást találhat a két versengő specifikáció egységes szabványosítására. A hírt egyébként a Sony és a Toshiba részéről is megerősítették. A bejelentés némileg meglepő, mivel alig néhány napja még mindkét cégcsoport saját formátumának teljes mellszélességgel való támogatásáról nyilatkozott. A Bluray mögött a Sony mellett olyan cégek állnak, mint a Samsung, a Philips, a Matsushita (Panasonic) és a Dell, míg a HD DVD fő támogatói a Toshibán kívül az NEC és a Sanyo. A tervezett hibrid formátummal kapcsolatban egyelőre csak annyiban történt megegyezés, hogy a következő generációs DVD termékeknél egyesíteni kívánják mindkét technológia legelőnyösebb tulajdonságait. Erről azonban jelenleg némileg eltérőek az elképzelések: a Sony a nagyobb tárolókapacitású Bluray lemezek struktúráját szeretné ötvözni a HD DVD szoftverével, míg a Toshiba pont fordítva, az egyszerűbben és olcsóbban előállítható HD DVD hardvert kombinálná a Sony többrétegű optikai adatrögzítő eljárásával.

A teljes hosszúságú nagyfelbontású mozifilmek tárolására alkalmas kéklézeres DVD technológia óriási lehetőségeket kínál a technológiai cégek és a filmstúdiók számára, akik úgy látszik, hogy végül is felismerték az egységes szabvány fontosságát, és ennek érdekében hajlandók a kompromisszumra. Nyilvánvaló, hogy mindkét csoport szeretné elkerülni a VHS/Betamax videokazetták háborújához hasonló piaci helyzetet, amely végül is sem az iparágnak, sem a fogyasztóknak nem szolgált a javára. A Nihon Keizai Shimbun úgy tudja, hogy a két rivális vállalat már meg is kezdte a tárgyalásokat a táborukhoz tartozó cégekkel és filmstúdiókkal annak érdekében, hogy meggyőzzék őket a kezdeményezés támogatásának hasznosságáról. Az újság optimizmusa remélhetőleg megalapozottnak bizonyul, és a konkrét megegyezés rövidesen megszületik. A hibrid formátum kialakítása ugyanakkor némileg hátráltathatja a kéklézeres DVD termékek megjelenését: az eredeti menetrend szerint az első HD DVD eszközök még az idén, a valóban a fogyasztói piacra szánt Bluray lemezek és lejátszók pedig jövőre kellene, hogy napvilágot lássanak.
Kulcsszavak: Toshiba DVD Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50