Bluetooth-UWB kompatibilitás

Milkovits Gábor, 2005. május 4. 10:21
A Bluetooth és az UWB vezeték nélküli technológiákon dolgozó cégek együttműködési megállapodást kötöttek a két platform kompatibilissá tételére.
Az együttműködés révén lehetőség nyílhat arra, hogy a Bluetooth-képes eszközök az Ultrawideband 100-200 megabites adatátvitelét kihasználhassák. A kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, különösen ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg több egymással együttműködni képtelen vezeték nélküli technológia létezik, a WiFi-től a Bluetooth-on át a Zigbee-ig, vagy a Near Field Communications-ig. Ezek nagyrészt különféle területeken kerülnek alkalmazásra: a jó sávszélességet biztosító és kiterjedtebb területet lefedő WiFi például nagyobb energiafogyasztása miatt nem igazán ideális a kisméretű mobilkészülékek esetében. A Bluetooth Special Interest Group tagjai felismerték, hogy a mobil multimédiás tartalmak egyre szélesebb körű elterjedésével mindenképpen szükség van az adatátviteli kapacitás növelésére. Fontos szempont volt ugyanakkor, hogy a régebbi eszközök továbbra is használhatók maradjanak, így aztán nem egy új platform kidolgozását, hanem a Bluetooth és az UWB kompatibilissá tételét tűzték ki célul. Az új megoldás úgy működne, hogy amikor a Bluetooth eszközök egy másik ilyen készüléket érzékelnek, egyúttal azt is felismerjék, hogy az adott esetben lehetséges-e az UWB által biztosított gyorsabb adatátvitel.

Szakértők szerint a Bluetooth kisebbfajta reneszánszát éli az utóbbi időben, miután korábban, részben a chipek magas ára miatt, nem váltotta be a hozzá fűzött komoly reményeket. Mára azonban egy Bluetooth lapka ára 2-2,50 dollár körül mozog, ami már versenyképesnek mondható. A kezdeményezés előtt ugyanakkor még állnak bizonyos akadályok: az UWB-t jelenleg két egymással versengő csoport támogatja, akik közül a Bluetooth SIG-nak mindkettővel egyezségre kell jutnia, másrészt pedig az európai és ázsiai hivatalos szabályozó testületeknek is el kell még fogadniuk az UWB-t mint szabványt.
Kulcsszavak: UWB wireless Bluetooth

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50