Tovább folyik a huzavona az európai szoftverszabadalmi ügyben

Milkovits Gábor, 2005. május 20. 18:16
Az Európai Parlament olyan módosításokat tervez eszközölni a szoftverszabadalmi törvénytervezeten, amelyek valószínűleg elfogadhatatlanok lesznek az azt benyújtó Európai Bizottság, illetve a nagy technológiai cégek számára.
A Financial Times-nak sikerült betekintést nyernie a módosított direktíva-tervezet egy Michel Rocard EP képviselő által lejegyzett változatába. A vázlatos szöveg szerint szoftvereket csak akkor lehetne szabadalmaztatni az Unióban, ha azok egy meghatározott fizikai (pl. gyártási) folyamatot, vagy valamilyen „szabályozható természeti erőt” irányítanak. Az információt kezelő, illetve megjelenítő szoftverek viszont egyértelműen kiesnének a szabadalmaztatható termékek köréből. A helyzet jelen pillanatban úgy tűnik, hogy megint az EB eredeti tervezetét többségében ellenző parlamentnek kedvez, mivel a két elnökségi perióduson átívelő folyamat miatt a testület a második olvasatban is eszközölhet új módosításokat a tervezeten (egyébként, normál esetben csak az első olvasatban már tárgyalt módosítások elfogadására lenne lehetőség). Az EU kormányának tervét ellenző képviselők nem titkolt célja az, hogy olyan kiegészítéseket csatoljanak a tervezethez, amelyeket az EB nem tud majd elfogadni, és ezért kénytelen legyen szándéka ellenére újrafogalmazni az egészet, majd ismét elölről elindítani a törvényalkotási folyamatot. Ehhez arra van szükség, hogy az Európai Parlament abszolút többséggel elfogadja a módosításokat: ha a szabadalomellenes képviselők fegyelmezetten megjelennek a szavazáskor, akkor erre van esély.

A fent ismertetett módosító indítványra reagálva Mark McGann, az Eicta technológiai vállalat elnöke az újságnak kifejtette abbéli véleményét, miszerint az teljesen ellentétes a meglévő európai szabadalmi jogszabályokkal, és lehetetlenné teszi majd az adatfeldolgozó szoftverek, és más hasonló termékek szabadalmaztathatóságát. Eva Lichtenberger, Zöld párti képviselő ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű szoftverekre kiadott szabadalmak alapvetően sértenék a kis- és közepes vállalatok érdekeit.
Kulcsszavak: szabadalom jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50