Az xplorer2 fájlkezelő már magyarul is tud

forrás Prim Online, 2005. június 7. 12:40
Aki már régóta dolgozik a számítógéppel, bizonyára megtalálta a kedvenc fájlkezelőjét. Bőséges a kínálat ilyen segédeszközökből, és az ember sokszor nem is tudja, melyiket válassza.
A kétpaneles állományparancsnokok hagyományait követő xplorer2 története korábbra nyúlik vissza: már elődje, a 2xExplorer is nagy népszerűséget vívott ki magának a nemzetközi szoftverkönyvtárakban, mert kevés helyet kér a merevlemezen, viszont olyan jól átgondoltak a szolgáltatásai, hogy a használója mentesül plusz segédletek (fájldarabolás, szinkronizálás, duplumkeresés stb.) igénybevételétől. A fájlok visszaállíthatatlan törléséhez sincs szükség semmiféle egyéb megoldásra, mert az xplorer2 Műveletek menüjében a Megsemmisítés paranccsal teljesen eltávolíthatjuk a kijelölt elemeket.

Több egyedülálló szolgáltatása közül kiemelésre méltó a korlátlan mennyiségben létrehozható átmeneti tároló, amibe a fájlrendszer bármely pontjáról rakhatók be objektumok. Ez a lista - pl. fontos iratok, HTML-oldalak - elmenthetők, így legközelebb nem kell újra egybehordani őket, hanem csak a listát megnyitni.

Amikor almappákat tartalmazó mappát jelölünk ki, majd leütjük a Shift+Enter gyorsbillentyűt vagy a Fájl menüben az Egyszintű tallózás menüpontra kattintunk, akkor ugyancsak az átmeneti tárolóban látjuk viszont - mappák nélkül - a tartalmat, hogy könnyebben dolgozhassunk az állományokkal.

Egy másik kuriózum az alternatív adatfolyamokkal való munka. Az alternatív adatfolyam az NTFS fájlrendszerre jellemző, ez teszi lehetővé nem a fájlban tárolt adatok megadását, mint pl. a Tulajdonságok párbeszédablak Összegzés fülén bevihető információkat. Amikor az ilyen fájlokat FAT fájlrendszerre (pl. hajlékonylemezre) másoljuk, szorgos munkánknak egyből hűlt nyomát találjuk. Az xplorer2 segítségével ezeket az információkat hozzácsomagolhatjuk a fájlhoz, így kiírhatjuk floppyra, és nem vesznek el. A szépséghibája csak az a dolognak, hogy a fájl így nem futtatható, ki kell csomagolnunk - ugyancsak az xplorer2-vel megtehetjük.

Ha van egy almappákat tartalmazó mappánk, melyben ide-oda kellene navigálni, ezt áthidalhatjuk a mappák "kilapításával", ami alatt az értendő, hogy jelöljük ki az almappákat tartalmazó mappát, majd a Fájl menüben kattintsunk az Egyszintű tallózás parancsra. Ennek hatására megnyílik egy átmeneti tároló ablak, ami a valamennyi almappában lévő fájlokat egyetlen listába foglalja.

A navigálás annyira egyszerű a fájllabirintusban, hogy a panel fejlécében kijelzett útvonal megfelelő elemére kell csak kattintanunk, ha egy szinttel följebb akarunk jutni. Így akár több szintet is ugorhatunk egyszerre.

A csökkentett képességű, de magánfelhasználók és oktatási intézmények számára ingyenes "lite" verzióhoz képest a professzionális változatban többek közt egyedi mappabeállításink lehetnek, menthetők a fülek, átmeneti tárolókat nyithatunk, tetszőleges szűrőkkel szűrhetünk és jelölhetünk ki fájlokat.

A tegnap, június 6-án kiadott 1.3.0.0-s verzió már érti a magyar nyelvet is (ehhez a telepítés során a Choose Additional Tasks lépés során válasszuk ki a Hungarian elemet a Translation szekcióban). Lefordításra került vagy 170 tipp is, amihez egy külön csomag letöltésével juthatunk hozzá, mert a telepítőkészlet nem tartalmazza.

A professzionális változat június 12-ig bevezető áron szerezhető be a SOFT-TRANS Bt.-nél.
Kulcsszavak: felhszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14