A cégvezetők a Filmhalász-szal figyelhetik dolgozóik illegális letöltéseit

forrás Prim Online, 2005. június 14. 15:35
Filmhalász néven új számítógépes programot fejlesztett ki az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány), mely segítségével a cégvezetők figyelemmel kísérhetik, hogy alkalmazottaik milyen adattartalmakat töltenek le az internetről. A Filmhalász célja, hogy segítse a vállalati és irodai hálózatokat az illegális filmes tartalmak kiszűrésében, hiszen ezek használata büntetőeljárást vonhat maga után.
Az ASVA Filmhalász néven ingyenesen bocsát egy új számítógépes programot a cégvezetők rendelkezésére, mely képes felismerni a tömörített, filmes adattartalmak letöltését a céges hálózaton. A program használata azért fontos a cégvezetők számára, mert amennyiben a működési szabályzatban nem szerepel, hogy az alkalmazottak magáncélokra is használhatják az internetet, akkor az a vezetők felelőssége. Abban az esetben, ha az alkalmazottak illegális filmeket töltenek le, a cégek – akkor is, ha nincs tudomásuk az alkalmazottak általi letöltésekről – hozzájárulnak a jogtulajdonosoknak okozott kár növeléséhez. A cégvezető természetesen tájékoztatja az alkalmazottakat a program használatáról.

A Filmhalász minden adathalmazt felismer a belső hálózaton belül, függetlenül a tömörítés módszerétől. Telepítése után a szoftver automatikusan települ minden terminálra, a kliens része pedig arra a gépre, amelyet kijelölnek. Ez a gép folyamatosan kapja az információt a hálózaton megforduló tömörített tartalmakról, így a vezető a saját gépéről bármikor láthatja, mely gépeken van filmes kiterjesztés. A programban állítható, hogy mekkora adattömeg letöltése esetén jelezzen.

A cégvezetőnek most lehetősége van kiszűrni az illegális letöltéseket, így elkerülhetik az esetleges polgári jogi és büntetőjogi eljárásokat. Az ASVA által kifejlesztett szoftvert és a hozzá tartozó leírást most minden igénylő ingyenesen megkaphatja.
Kulcsszavak: szerzői jog ASVA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55