Az NBH az internetes bankolás veszélyeiről

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 4. 10:04
Magyarországon ez idáig nem volt nagyszámú netes csalás, ám fel kell készülni arra, hogy az esetek száma emelkedni fog - írja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az internetes bankolás veszélyeiről közölt írásban a hivatal honlapján.
A kockázat növekedésére a hivatal szerint azért számítanak a szakértők, mert Magyarországon egyre többen - már mintegy 450 ezren - vesznek igénybe rendszeresen e-banki szolgáltatásokat.

Az NBH törvényi feladatának megfelelően felderíti és elhárítja a Magyar Köztársaság gazdasági és pénzügyi biztonságát veszélyeztető törekvéseket, ezen belül gyűjti és elemzi az online banki műveleteknél az illegális tevékenységre utaló információkat is. A hivatal ebben is együttműködik a rendőrséggel, és tapasztalatait megosztja a nemzetközi partnerszolgálatokkal - derül ki az írásból.

Az NBH szerint a bűnözésben a technika fejlettségén túl ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap az ún. "social engineering", az emberi tudatlanság és hiszékenység kihasználása. A bűnözők a valódihoz megtévesztésig hasonlító banki vagy kártyacéges honlapokat készítenek, ezek elektronikus postázásával kérnek adategyeztetés címén azonosításra alkalmas adatokat az ügyfelektől.

Az internetes bűnözők főként banki adatbázisokra, illetve személyes adatokra vadásznak, s az így szerzett információkat gyakran nem saját maguk használják fel, hanem kereskednek velük. Az ilyen jellegű "adathalászat" (phising) ellen küzdő amerikai Anti-Phishing Munkacsoport (APWG) felmérése szerint több mint ezer, csalásra specializált weboldal létezik a világban, és több mint ötven államban próbálkoztak már ilyen módszerrel.

Az NBH szerint az informatikai biztonság alternatív kommunikációs csatorna igénybevételével is növelhető, például a mobil aláírással, ami azt jelenti, hogy az internetes belépéshez és különböző tranzakciók végrehajtásához egy SMS-ben elküldött egyszer használatos jelszót biztosít.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban terjed az illegális adatszerzési kísérletek száma - írja az NBH.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az online bankolás elterjedésével az adathalászati technikák és a csalási kísérletek száma és hatásfoka is emelkedik.

A visszaélések megakadályozására látszólag egyszerű módszer, az azonosításra alkalmas jelszó, de a legtöbb visszaélés az ezek tárolásánál fennálló "lazaság" következménye. Nem szabad számítógépen vagy mások által könnyen hozzáférhető helyen tárolni - figyelmeztet az NBH.

A pénzintézetek e-mailben soha nem kérnek az ügyféltől azonosításra alkalmas adatokat. A hamis banki oldalak elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a banki internetes alkalmazásokat mindig a böngésző programból és ne a kapott e-mailből nyissák meg.
Kulcsszavak: security bank

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50