Kémprogram-eltávolítók versenye

forrás Prim Online, 2005. július 5. 10:06
Az utóbbi fél évben érzékelhetően megnőtt a kémprogramok (spyware-ek)-re irányuló figyelem.
Természetesen mind több nagy biztonságtechnikai cég jelenti be, hogy elkészült kémprogram-eltávolítójának béta-verziója, vagy akik már előrébb tartanak, piacra dobják frissen fejlesztett anti-spyware megoldásukat. A béta-változatoknak a kereskedelmi forgalomba kerülése még több hónapot vehet igénybe. Nem beszélve arról, hogy most még mindkét esetben csak beígért teljesítményekről van szó. Pedig vannak kipróbált, többször, magas színvonalon bizonyított megoldások is, melyeket az ingyenes változatok hiányosságai és a béta-verziók gyermekbetegségei nélkül már ma is milliók használnak világszerte. Érdemes figyelemmel követnünk a nemzetközi teszteket, ahol szakmai zsűri vesézi ki a piacon található kémprogram-eltávolító szoftvereket. Teljesítmény, hatékonyság, szolgáltatások, support, hogy csak néhányat említsünk azok közül az összehasonlítási szempontok közül, mely alapján megmérettetik melyik az igazán jó szoftver. Megvizsgálva ezeket a teszteket azt mondhatjuk: a hosszú évek óta kémprogramvédelmi technológiákkal foglalkozó vállalatok hatalmas előnyben vannak a többiekkel szemben.

A Webroot Software kémprogram-elhárítóját, a Spy Sweeper Enterprise-t is több száz, főleg észak-amerikai és nyugat-európai vállalat, köztük mamutcégek egymilliónál is több felhasználójának a gépén futtatják. Nem véletlenül. A Spy Sweeper Enterprise keresőmotorja rendkívül gyors, a korábbi verziónál 4-10-szer sebesebben fut végig az ellenőrizendő területeken. Míg a legtöbb kémprogram-eltávolító legfeljebb néhány tízezer definíciót tartalmazó adatbázist használ, a Spy Sweeper Enterprise több mint 95 000-et, ráadásul különleges kompressziós módszerének köszönhetően csökkentett méretben. Ezt nem utolsósorban a Phileas nevű, automatikus analizálóprogramnak köszönheti, amely egységnyi idő alatt nyolcvanszor annyi feladatot tud elvégezni, mint egy eleven szakember.

A rezidens védelem, amely a víruskeresőknél ma már alapkövetelmény, még mindig elég kevés kémprogram-eltávolító sajátja. A Spy Sweeper Enterprise intelligens rendszerpajzsai (Smart Shields) folyamatosan védik a böngészőt, a memóriát, a registryt, az indításkor betöltődő fájlok listáját. A rendszergazda központilag irányíthatja a Spy Sweeper Enterprise működését a frissítések kiosztásától a rendszerellenőrzések időzített indításáig - és ehhez még külön fájlszerverre sincs szükség. A hamarosan megjelenő új, 2.5-ös verzió az interneten keresztül gyakorlatilag bárhonnan hozzáférést tesz lehetővé a rendszeradminisztrátorok számára programozott webfelhasználói felület segítségével, mely jóval meghaladja a html nyújtotta lehetőségeket.

A Spy Sweeper Enterprise nem csak felhasználóbarát, hanem igen hatékony is: a téves riasztások száma gyakorlatilag nulla és valamennyi jelenleg ismert kémprogramot felismeri és eltávolítja. Eredményességét több szakmai orgánum is elismerte: a NetworkWorld a ClearChoice, a PC Magazine a Best of Year 2005 díjakat adományozta az amerikai Colorado államban fejlesztett szoftvernek.
Kulcsszavak: security Webroot

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59