Közel nyolcezer új vírus fél év alatt

Milkovits Gábor, 2005. július 5. 23:00
A Sophos antivíruscég most közzétett adatai szerint közel 8 ezer új vírust regisztráltak az idei első félévben, ami majdnem 60%-os növekedés az egy évvel ezelőttihez képest.
A növekedés az úgynevezett trójai programok terén volt a legmagasabb, ami azt jelzi, hogy a szervezett bűnözés egyre több lehetőséget lát az internetben. A trójai programok ugyanis igen alkalmasak bizalmas információk, például hitelkártyaadatok megszerzésére, ami illegális pénzszerzési lehetőséget biztosít, így inkább sorolható a profi bűnözők, semmint a feltűnési vágytól hajtott fiatal vírusírók repertoárjába. Az utóbbi időben ráadásul egyre gyakoribbak az olyan komplex eszközöket alkalmazó támadások, ahol egyszerre jelenik meg a spam, a phishing és a hagyományos vírusterjesztés technikája, ráadásul csoportos elkövetés formájában. Erre példa a Superzonda, a HangUp vagy a ShadowCrew elnevezésű féreg.

Graham Cluley, a Sophos fő műszaki konzultánsa szerint a spamellenes törvénykezés hatására sok országban a kéretlen levelek terjesztőinek komolyabb technikákhoz kell folyamodniuk, ami szintén hozzájárult a vírustámadások elszaporodásához. Idén több nagy horderejű eset is fűződik az online bűnözőkhöz: márciusban például közel 400 millió dollárt kíséreltek meg ellopni a japán Sumimoto Matsui banktól az interneten keresztül, billentyűzetleütéseket regisztráló vírusprogram segítségével megszerzett adatokat használva. Az utolsó pillanatban a rendőrségnek sikerült megakadályoznia az akciót. Az idei 10 legveszélyesebb vírus Windows operációs rendszerű számítógépekre szakosodott, ám Cluley szerint egyre sebezhetőbbek a Linux, Unix és Mac szoftverek is.
Kulcsszavak: vírus Sophos

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59