Újabb Firefox frissítés: Firefox 1.0.5

Milkovits Gábor, 2005. július 13. 21:12
A Mozilla kiadta népszerű firefox böngészőprogramjának frissített, 1.0.5-ös verzióját, amelyen a korábbi változat számos biztonsági rése is kijavításra került.
A 12 kijavított biztonsági sebezhetőség közül kettőt „kritikusnak”, további négyet pedig „kiemelten kockázatosnak” minősítettek. Ezek a hibák lehetővé teszik egy potenciális támadó számára, hogy átvegye a fertőzött rendszer felett az ellenőrzést, vagy pedig személyes információkhoz, például jelszavakhoz, vagy hitelkártyaszámokhoz jusson hozzá. Két most orvosolt sebezhetőségről még júniusban a Secunia is beszámolt: ezek olyan hibák, amelyeket kihasználva rosszindulatú tartalmak helyezhetők el egyébként megbízható weboldalakon. A többi rés egy részét a Mozilla egyedülálló kezdeményezésének keretében sikerült felfedezni: az alapítvány 500 dollárt és egy Mozilla-pólót ajánlott fel mindenkinek, aki kritikus biztonsági rést talál a böngészőn. A nonprofit szervezet közleménye szerint egyik most kijavított biztonsági rés esetében sem regisztráltak azt kihasználó támadást, vagy kódot. A dokumentumban az is szerepel, hogy az új Firefox-verzió stabilabb, mint a korábbiak.

A Firefox 1.0.5 az első komolyabb Firefox-frissítés május 11. óta. A böngésző frissítéséhez a teljes, 4,8 MB-os új verziót le kell tölteni, amit meg is tehet bárki a http://www.mozilla.org/products/firefox/ oldalról. A frissített verzió egyelőre csak az angol nyelvű változathoz került kiadásra, a magyar 1.0.5, ha kibocsátják, valószínűleg a http://www.mozilla.org/products/firefox/all címen, a megfelelő nyelv és operációs rendszer kiválasztásával lesz letölthető. A Mozilla tervei szerint augusztustól vagy szeptembertől, a teljesen megújult Firefox 1.1 megjelenésével egy áramvonalasabb frissítési mechanizmusra szeretne átállni, amelynél elegendő lesz csak a javítófoltokat letölteni. A Thunderbird e-mail kliensprogram megújult kiadása szintén még ezen a héten várható.
Kulcsszavak: Mozilla böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50