Kémprogramok ellen is véd a NOD32 továbbfejlesztett verziója

forrás Prim Online, 2005. július 14. 11:02
Kémprogramok elleni védelemmel és továbbfejlesztett heurisztikus algoritmussal jelent meg a NOD32 új verziója. Az antivírus szoftver a Virus Bulletin tesztjein hét éve nem engedett át egyetlen, ún. „vadon élő” kórokozót sem.

A NOD32 antivírus egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően hazánk egyik legkedveltebb biztonsági programja. Népszerűségének alapja a nemzetközi szinten elismert Virus Bulletin tesztjein nyugszik: a program már több mint hét éve nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem. A NOD32 második jellemzője a hihetetlen gyorsaság. Mivel a szoftver kritikus részei Assembly programnyelven – vagyis az x86 architektúrához legközelebb álló programnyelven – íródtak, a leggyorsabb víruskeresők élvonalába tartozik. Ennek köszönhetően a számítógépek memóriájával is nagyon takarékosan bánik, a telepítőcsomag pedig kisebb, mint 9 Mbájt méretű. Ez a gyorsaság és mérettakarékosság a számítógép minden egyes bekapcsolásakor előnyt jelent a felhasználók számára, és jól jön akkor is, amikor a vírusok után kutatunk a merevlemezen.

Két ász

„Gyors és megbízható.” – minden gyártó ezt állítja termékéről, azonban a legtöbben „termékekről”, és nem „szolgáltatásról” beszélnek. Márpedig a NOD32 esetében a felhasználó nem egy terméket, hanem egy szolgáltatást kap a pénzéért. Ez azt jelenti, hogy az Eset Software mindig a program legújabb verzióját teszi elérhetővé érvényes licensszel rendelkező ügyfelei számára, attól függetlenül, hogy mikor vásárolták meg a terméket. Így a most megjelent új verziót sem kell majd megvásárolniuk a NOD32 jelenlegi felhasználóinak, a program a következő hetek során az internetről, automatikusan fogja frissíteni önmagát.

Az előnyök sorában végül érdemes néhány szót ejteni a NOD32 kiemelkedő heurisztikus elemző képességéről. Alig pár héttel ezelőtt, június 26-án történt az utolsó nagyobb víruskitörés, amikor spammerek több millió fertőzött e-mailt küldtek szét az interneten. A Bagle.BI kórokozó megjelenése bebizonyította, hogy mennyire fontos a vírusirtók algoritmus-elemző képessége: a NOD32 az antivírus szoftverek közül elsőként ismerte fel a kártékony kódot, méghozzá emberi beavatkozás nélkül. Ezt a teljesítményt a heurisztikus működésmód tette lehetővé, ami azt jelenti, hogy a program nem csupán az ismert vírusokat képes azonosítani, hanem a kód jellege szerint is elemzi a felhasználók számítógépeire érkező fájlokat, így nyújtva védelmet az új, még ismeretlen vírusok ellen.

Automatikus kapcsolat a víruslaborral


A NOD32 most megjelent, 2.5-ös verziója – miközben továbbra is magában hordozza a fent leírt előnyös tulajdonságokat – számos újdonságot mutat be. Az Eset Software szakemberei továbbfejlesztették a heurisztikus vírusfelismerést és a program már valósidejű pajzsként véd nem csak a vírusok, de a kémprogramok ellen is.

Az új NOD32 ezen kívül amikor kártékony kódot ismer fel automatikusan becsomagolja és elküldi azt az Eset Software víruslaborjának. Így a felhasználók még hamarabb kaphatják meg a vírusok irtásához szükséges vírusdefiníciós frissítéseket. Természetesen az elküldött adatok között nem szerepelnek olyanok, melyek alapján azonosítani lehetne akár a felhasználót, akár a számítógépét, és a program gombnyomásra meg is mutatja, hogy milyen adatokat küld el az Eset szerverének.

NOD32 (NT/2000/XP) / 2.5 magyar a Letoltes.com-on

NOD32 (95/98/Me) / 2.5 magyar a Letoltes.com-on

Kulcsszavak: NOD32 security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50