Sun-VMware szövetség a virtuális adatközpontok elterjedésének támogatásáért

forrás Prim Online, 2005. augusztus 18. 12:44
A Sun Microsystems szövetséget kötött a virtuális infrastruktúraszoftverek fejlesztésének piacán világelső VMware céggel.
A megállapodás értelmében a Sun ezentúl a partnercég kiszolgálóvirtualizációs szolgáltatásainak teljes körét kínálja a Sun Fire 64-bites x86 architektúrájú kiszolgálókon és a Sun StorEdge 6920 tárolórendszeren - tovább támogatva a virtuális adatközpontok elterjedését. A két cég emellett egy technológiai egyezményt is aláírt, amelynek keretében a Solaris 10 a jövőben virtuális operációs rendszerként működhet a VMware kiszolgálókra szánt és asztali gépes termékein.

A megállapodások egyik eredménye, hogy a Sun a VMware ESX Server, a VMware GSX Server és a VMware Workstation termékek viszonteladójaként a Sun Fire kiszolgálókat vagy munkaállomásokat (pl. egy processzormagos és két processzormagos Sun Fire V20z és Sun Fire V40z gépeket) vásárló ügyfeleknek lehetőséget biztosít a konfigurációt kiegészítő virtualizációs szoftver megvásárlására. A VMware ESX Server olyan virtuális infrastruktúraszoftver, amely kritikus fontosságú környezetekben működő rendszerek particionálásra, konszolidálására és felügyeletére szolgál. Azzal, hogy a Sun Fire 64-bites x86 architektúrájú kiszolgálókra integrált VMware ESX Server támogatja a Solaris operációs rendszert, az informatikai szervezetek a Solaris 10 és Windows operációs rendszeren valamint az elterjedt Linux-disztribúciókon futó új szolgáltatásaikat ugyanazon a hardveren többféleképpen és könnyedén rendszerbe állíthatják, és ezzel növelhetik a kiszolgálók kihasználtságát.

A VMware ügyfelei így bármilyen architektúrán élvezhetik a Solaris 10 legfontosabb szolgáltatásainak előnyeit, mint például a Solaris Dynamic Tracing (Dtrace) nyomkövetési lehetőségeit és a Solaris Container futtatókörnyezeteket. A Sun operációs rendszerének a hálózatkezelést érintő továbbfejlesztései és a többszálas 64-bites architektúrákhoz való optimalizálása eredményeként a Sun Fire architektúrán Solaris 10 alatt rekordsebességgel működhetnek a vállalati alkalmazások. A Sun StorEdge 6920 - a Sun jól ismert, a középkategóriás tárolórendszere - jól kiegészíti a VMware ESX Servert, ezáltal az ügyfelek gazdaságos szerverkonszolidációt és a folyamatos üzletmenetet biztosító teherbíró rendszereket valósíthatnak meg.

"A virtualizáció nyitottá teszi a hálózatot, megszabadít az architekturális kötöttségektől, így elősegíti a szerverkonszolidációt. Ugyanakkor a virtuális infrastruktúra gyorsabban igazodik a változásokhoz, és jelentősen megkönnyíti, illetve olcsóbbá teszi a súlyos hibák utáni visszaállítást" - nyilatkozta Stephen Borcich, a Sun Microsystems alelnöke, majd így folytatta: "A Sun Fire kiszolgálókon futtatott VMware virtuális infrastruktúrája további lehetőséget ad az ügyfeleknek arra, hogy az adatközpontokban a kiszolgálók és tárolóeszközök konszolidációját a nagy teljesítményű Sun Fire 64-bites x86 és StorEdge 6920 termékekre alapozzák. A Solaris-támogatás következtében ráadásul az ügyfelek a VMware virtuális gépeken Solaris 10 operációs rendszert is futtathatnak."

Számos ágazatra jellemző, hogy a vállalatok egy kiszolgálón csak egy üzleti alkalmazást vagy szolgáltatást futtatnak, így a Linux- vagy Windows-kiszolgálók hardverkapacitásának kevesebb mint tizenöt százalékát használják ki. A virtuális infrastruktúrával az informatikai szervezetek rugalmasan állíthatják rendszerbe az új szolgáltatásokat, és könnyedén módosíthatják az egy adott szoftverszolgáltatáshoz rendelt erőforrások mennyiségét. Emellett eltérő rendszereiket - mint például a fiókirodák és adatközpontok kritikus fontosságú alkalmazásait és infrastruktúráit - néhány jól méretezhető és megbízható vállalati szintű, AMD Opteron processzorral működő Sun Fire kiszolgálón vonhatják össze.
Kulcsszavak: szerverszoft Sun

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50