Letölthető az OpenOffice megújult 2.0.2 béta tesztváltozata

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 29. 21:32
A RealTech által közzétett ismertetés szerint az ingyenes, nyílt forráskódú Open Office irodai szoftvercsomag 2.0-s verziója sok valódi újdonságot kínál elődeihez képest.
David Johnston, a recenzió szerzője évek óta használja a szoftvercsomagot, így viszonylag széles rálátása van annak fejlődésére. Az ingyenes alkalmazás hasonlóan teljes felhasználói lehetőségeket kínál, mint a legszélesebb körben használt Microsoft Office, nagy előnye viszont, hogy az általa létrehozott dokumentumok tetszés szerinti fáljformátumban, például MS Word, vagy Adobe PDF dokumentumként is elmenthetők. Ez lehetőséget ad arra, hogy ezeket a tartalmakat bármilyen más számítógépre átvigyük, vagy mondjuk e-mail mellékletként elküldjük úgy, hogy eredeti formában jelenjenek meg a címzettnél is. A szoftver ezen kívül gyakorlatilag az összes létező operációs rendszeren fut, a Windows-tól a Linux-on át a Solaris-ig vagy a BSD-ig.

A szövegszerkesztő már a korábbi, 1.1.4-es változat esetében is a MS Word-del közel azonos felhasználói felülettel rendelkezett, kivéve talán a helyesírás-ellenőrzést, a többi program azonban észrevehetően „szikárabb” kivitelű volt, mint pénzért forgalmazott konkurensei. A 2.0 verzió esetében ugyanakkor látványosan javult a prezentációkhoz használható „Impress” program, illetve a „Calc” nevű táblázatkezelő, mind funkciókban, mind pedig megjelenésben. Johnston szerint az Impress esetében az előre gyártott hátterek és ábrák, a Calc-nál pedig az Excel-lel való kompatibilitás azok a területek, amelyek még fejlesztésre szorulnának a végleges verzió megjelenéséig. Az Open Office 2.0 részeként kihoztak még egy „Draw” nevű rajzoló-, illetve egy „Math” nevű matematikai műveletekhez használható szoftvert is. A béta tesztprogram eredetileg februárban jelent meg, az azóta eszközölt javításokat tartalmazó megújított OpenOffice 2.0 Beta 2 pedig már magyarul is letölthető, a http://hu.openoffice.org/about-downloads.html címről. A végleges verzióról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fejlesztők szerint valamikor szeptemberben jelenik majd meg, mivel szükség van még egyes hibák kijavítására, illetve a májusban szabványosított OpenDocument formátummal való teljes kompatibilitás megteremtésére.

Kulcsszavak: iroda OpenOffice

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14