Látványosan nő a használt PC-k iránti kereslet

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 28. 20:33
A Gartner legfrissebb felmérése szerint egyes fejlődő térségekben a használt PC-k iránti kereslet meghaladja a kínálatot, míg a tavaly világszerte forgalomba hozott „másodlagos rendszerek” száma eléri a 150 millió darabot.
Hivatalosan azokat a számítógépeket minősítik „másodlagosnak”, amelyeket első vásárlójuk három hónapnál hosszabb ideig használt, majd túladott rajtuk. Az ilyen PC-k többnyire a gazdagabb országokból származnak és a harmadik világban landolnak. A folyamatot nagyban elősegíti, hogy a teljesítmény növekedésével párhuzamosan kitolódik a személyi számítógépek hasznos élettartama, emellett pedig a környezetvédelmi rendelkezések is sok céget arra ösztönöznek, hogy a kidobás helyett ilyen módon szabaduljon meg kiöregedett gépparkjától. Környezetvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ezek az „újrahasznosított” PC-k a harmadik világbeli célországban a másodlagos használat után végül úgy kerülnek kidobásra, hogy az ellenőrizetlen vagy elhanyagolt szemétlerakókban tárolva súlyosan károsítják a környezetet.

A Gartner egy korábbi becslése szerint az eladott használt számítógépek száma az idén meghaladhatja a 200 milliót. Szakemberek szerint viszont ez nem éppen a legoptimálisabb módja a szegényebb országok számítástechnikai felzárkóztatásának, mivel a környezetvédelmi megfontolásokon kívül a telepítéssel és karbantartással járó munka sem kifizetődő. Az egyik használható alternatíva a 100 dollárba, vagy még kevesebbe kerülő laptopok forgalmazása lenne, amit a Microsoft és az Intel is támogat. A fejlődő országokban ugyanis egyértelműen az ár a legfontosabb tényező, ebben pedig a használt rendszerek egyelőre verhetetlenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55