Panasonic: Blu-ray lemezmeghajtó, védőtokozás nélküli lemezek

forrás Prim Online, 2005. október 12. 18:01
A Matsushita olyan lemezmeghajtók bevezetését tervezi hordozható és asztali számítógépek számára, amelyek képesek az egy- és kétrétegű Blu-ray lemezek (BD), valamint az összes írható DVD- és CD-formátum írására és olvasására. A meghajtók 2006 tavaszától kerülnek a személyi számítógépek gyártóihoz az új, tok nélküli ("csupasz") BD-kkel együtt, melyek tárkapacitása 25 és 50 GB között mozog.
A világ első notebook PC-khez készülő BD-meghajtója mindössze 12,7 mm magas, és képes az optikai lemezek mindhárom generációjának írására és olvasására. Támogatja az egyrétegű 25 GB-os, illetve az egyoldalas, de dupla rétegű, 50 GB-os BD-ket is. A tervek szerint a Panasonic mintapéldányokat küld a cégeknek ez év végéig, a kereskedelmi gyártást pedig 2006 márciusában kezdi meg.

A multimédiás meghajtó a Panasonic saját laminált üveglapprizma-technológiáját alkalmazza, amely lehetővé teszi az optikai felvétel méretének a hagyományos felvételhez viszonyított egytizenkettedszeres csökkentését.

Októberben - a notebookokban használt lemezmeghajtó bevezetését megelőzően - a Panasonic mintapéldányokat bocsát ki a félmagasságú (41,3 mm-es) asztali PC-s változatból, melynek tömeggyártását 2006 januárjában kívánja megkezdeni. Az asztali PC-khez használt meghajtó egyben BD-, Super-Multi DVD- és CD-meghajtóként is szolgál, és 2-szeres sebességgel képes BD-ket írni.

Ezekhez a keskeny profilú meghajtókhoz a Panasonic tartós és megbízható, tok nélküli lemezt fejlesztett ki, mely a szintén új felületkezelési technológiának köszönhetően sokkal jobban ellenáll a karcolásnak, kopásnak és pornak. A Panasonic 2006 tavaszától kezdődően a következő BD-formátumok tömeggyártását tervezi: egyrétegű 25 GB-os, valamint egyoldalas, dupla rétegű, 50 GB-os BD-RE (újraírható), illetve BD-R (írható) lemez, mindegyik 2-szeres sebességgel.
Kulcsszavak: Panasonic Blu-ray

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50