IT-eredetű üzleti kockázatcsökkentés modellező szoftverrel

Kovács Attila, 2005. október 21. 09:02
Startégiai együttműködésre lépett az IDS-Scheer és a Icon. A magyar informatikai cég merőben új módon alkalmazza az IDS-Scheer cég ARIS nevű modellező szoftverét: nem üzleti, hanem IT-biztonsági és IT-üzemeltetési folyamatok modellezésére használja fel. Az együttműködésről a két cég megállapodást írt alá.
Az IDS-Scheer piacvezető szoftvereit (ARIS Toolset, Easy Design) Magyarországon elsőként az Icon közreműködésével használják majd IT-üzemeltetési és biztonsági kockázatok elemzésére. Az eredetileg német készítésű, de azóta világszerte alkalmazott program működési elve egyszerű. A felhasználó a modellben először felvázolja a szervezet működését, majd részletesen kitölti munkakörökkel, tevékenységi leírásokkal. Leírja benne a munkafolyamatokat, az egyes alkalmazásokat. Ugyanez a modellépítő munka némi változtatással az IT-re is elvégezhető. Az eredmény: a vállalati IT-rendszer, illetve az IT-biztonsági rendszer részletes, mindenre kiterjedő modellje. Az ARIS alkalmazásával korábban átláthatatlan összefüggésekre derülhet fény, a kapott adatokból meghatározhatók a szűk keresztmetszetek, eszköztámogatási terv készíthető, életszerű és pontos szabályzatokat, munkaköri leírásokat lehet létrehozni.

"Számos ügyfelünknél, akinek problémát jelentett IT-rendszerének áttekintése, illetve nem talált fogódzót annak fejlesztéséhez vagy átalakításához, már sikerrel használtuk az ARIS-t" - mondta Fábián János üzletágvezető. Hozzátette: "Az elektronikusan rendelkezésre álló modellekből automatikusan előállíthatók szabályzatok, munkaköri leírások. A bekövetkező változások egyszerűen átvezethetők és a szükséges dokumentáció ismételten előállítható, napra készen tartható. Az ARIS újszerű alkalmazásával az elemzés és a döntés-előkészítés az IT területén is hatékony eszközzel gyarapodott, melynek alkalmazásában az Icon úttörő szerepet vállal. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben a vállalatok tömegesen használják majd ki a benne rejlő lehetőségeket."

Illés József, az IDS-Scheer kereskedelmi igazgatója reméli, hogy a magyar kezdeményezés révén a meglévő ügyfeleknél új lehetőségek nyílnak az ARIS alkalmazására, az IT-audit és IT-kockázatkezelési területeken pedig új piaci szereplőként tűnhet fel a termék.
Kulcsszavak: security Icon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50