224 versenyző az első Kódpárbajon

forrás Prim Online, 2005. október 21. 11:26
A Microsoft Magyarország 2005. október 6-án rendezte meg "Kódpárbaj" elnevezésű webszolgáltatás-fejlesztő versenyét. A jelentkező versenyzők feladata egy egyszerű, nyílt szabványokon alapuló XML webszolgáltatás létrehozása volt, amely tetszőleges stratégiát követve szimulálja a kő-papír-olló játék egyik szereplőjének viselkedését.
A verseny legfontosabb célja a webszolgáltatások népszerűsítése volt, ám emellett arra is lehetőséget kívánt biztosítani, hogy a Microsoft fejlesztőeszközei, a Visual Studio 2003, illetve a novemberben újonnan megjelenő Visual Studio 2005 család különböző verzióinak felhasználói személyes tapasztalatok útján győződjenek meg arról, hogyan növelik ezen eszközök a webszolgáltatások létrehozásának hatékonyságát. A Microsoft lehetőséget kívánt teremteni arra is, hogy azok, akik még csak ismerkednek a webszolgáltatásokkal, a játékon keresztül könnyedén sajátíthassák el a létrehozásukhoz szükséges ismereteket, az e területen már jártas fejlesztők pedig az egyszerű szabályok figyelembevételével, játszva tehessék próbára tudásukat.

A Microsoft által rendezett kódpárbaj igen nagy sikerrel került megrendezésre a hazai fejlesztők körében: a verseny napján összesen 224 szakember tette próbára előre kidolgozott játékstratégiáját az általa létrehozott webszolgáltatás segítségével. A Microsoft által készített statisztikák alapján a versenyzők közül 207-en ASP.NET, 11-en PHP technológiát használtak, egy versenyző CGI technológia segítségével, öt pedig ismeretlen platformon hozta létre webszolgáltatását.

A versenyben történő részvételhez az elkészített webszolgáltatásokat a versenyzőknek egy tetszőleges szerveren kellett közzétenni, melyeket ezután a Microsoft Magyarország devPORTAL néven megújult fejlesztői portálján lehetett benevezni. Az internetre csatlakozó szerverrel nem rendelkező versenyzők számára az Interware biztosított ingyenes ASP.NET alapú tárhelyet, melyet 183 résztvevő vett igénybe, s 16%-uk már a .NET keretrendszer vadonatúj 2.0 beta verzióját használta fel webszolgáltatásának létrehozásához.

A verseny szervezői a csoportmérkőzésekből, majd a továbbjutók között több szinten történő körmérkőzésekből álló verseny minden egyes meccsét és annak valamennyi lépését valós időben publikálták az interneten, így a játékosok és az érdeklődők szerte az országban élőben izgulhatták végig a bajnokságot.

A Kódpárbaj I. helyezettje, a "szilosj" fantázianéven regisztrált versenyző a legújabb fejlesztésű Xbox 360 játékkonzollal, a II. helyen végző "agysejt" egy Windows Mobile alapú Pocket PC-vel, a III. helyezett "Manus" pedig egy Qtek 8010 Windows Mobile SmartPhone-nal lett gazdagabb.

"Kódpárbajunkat a vártnál lényegesen nagyobb érdeklődés övezte, hisz a Microsoft svájci leányvállalata által szervezett és számunkra referenciaként szolgáló hasonló versenyhez képest csaknem háromszor annyian vettek rajta részt" - mondta Kerese István, a Microsoft Magyarország fejlesztési platform üzletágának igazgatója. "A versenyhez kapcsolódó, a devPORTAL-on üzemelő internetes fórum szintén messze a legnépszerűbbnek bizonyult, egymagában megkétszerezve a fejlesztői portál fórumainak összesített forgalmát. A játékban résztvevő versenyzők közül többen kérték, hogy a 25 fordulós mérkőzésekből álló bajnokság után futtassuk le ismét a versenyt hosszabb, több száz vagy ezer fordulós formában is, hogy esetenként sokszáz programsoros, az ellenfelek játékstratégiáit kipuhatolni és legyőzni próbáló algoritmusuk erényei jobban érvényesülhessenek. A siker ilyen spontán megnyilvánulásainak nehéz ellenállni, ezért a játékot hosszabb mérkőzések formájában, "Kódpárbaj - Újratöltve" néven még az idén újra megrendezzük, s a példán felbuzdulva a jövőben is rendszeresen indítunk különböző játékokon alapuló fejlesztői versenyeket."
Kulcsszavak: verseny Microsoft-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55