SAS9: grid-technológiával bővített üzleti intelligencia

forrás Prim Online, 2005. november 7. 10:14
A SAS bejelentette, hogy grid-használati képességekkel bővítette SAS9 üzleti intelligencia szoftverét. A nagy számítókapacitást igénylő feladatokat minden eddiginél gyorsabban és költséghatékonyabban végrehajtó technológia tehát már nemcsak a kutatóközpontok, hanem a vállalatok számára is rendelkezésre áll. A SAS vezető technológiájú vállalatokkal –az IBM-mel és a Platform Computing céggel – együttműködve dolgozik azon, hogy ügyfelei könnyebben és hatékonyabban futtathassák a SAS alkalmazásait grid-hálózataikon.

Mi a grid?

Az utóbbi évtizedekben elsősorban tudományos kutatások és elemzések során merült fel a kérdés, hogy hogyan lehet a nagykapacitású adattárolás, illetve a gyors adatfeldolgozás infrastrukturális határait kiterjeszteni költséges szuperszámítógépekbe történő befektetés nélkül. Megszületett a grid alapelve, amely nem más, mint az adatok különböző helyeken történő tárolására és elemzésére alkalmas hálózat. A grid több (akár egyszerű asztali) számítógép szabad kapacitását fordítja olyan feladatok megoldására, amelyek futási ideje egyetlen gépen túlságosan hosszú lenne. Ha tehát adott egy komplex, globális probléma, a vállalat minimális befektetéssel saját számítógépeit összefogva gridet hozhat létre.

A SAS együttműködése az IBM-mel és a Platform Computinggel


A grid válasz az adatbányászattal és az adatintegrálással szemben támasztott növekvő követelményekre, használatával a vezetői döntéshozatal gyorsabbá és hatékonyabbá válik. A SAS ezért tovább bővítve partnerkapcsolatát a Platform Computing céggel, az elosztott hálózatok és grid alkalmazások legnagyobb szoftvergyártójával, és grid funkciókat épített be adatintegrálási és adatbányászati termékeibe, hogy jobb ütemezést és hatékonyabb munkafolyamatot biztosítson az időigényes, összetett projektek számára.

A SAS a jelentősebb megoldásszállítók közül elsőként csatlakozott az IBM Grid and Grow programhoz, így grid-képességei optimalizáltan futtathatók az IBM piacvezető eServer BladeCenter-én is.

A SAS számítóhálózati környezete nélkülözhetetlen az adatfeldolgozásban, ha például egy bank a hitelek azonnali jóváhagyása érdekében gyorsítani kívánja bővülő ügyfélkörének hitel-besorolási folyamatát, vagy egy gyógyszergyártó cég további statisztikai elemzési eljárásokkal akarja pontosítani piacelemzését. A számítóhálózatok alkalmazásával felgyorsítható az adatintegrálás is, így a döntéshozók sokkal gyorsabban kaphatják meg elemzésre az ügyfelekkel, a készletezéssel vagy a beszállítókkal kapcsolatos adatokat, amelyek növekvő mennyisége alaposabb elemzéseket és pontosabb előrejelzéseket tesz lehetővé.

Az első Grid-felhasználók


Ma már pénzügyi intézmények, biotechnikai, gyógyszertani és orvostechnikai cégek, gyártóvállalatok, valamint állami intézmények használják világszerte a Grid-technológiát. Magyarország még csak most kezdett el ismerkedni a fogalommal, de folyamatosan bővül a Grid-ellátottság. A grid technológia hazai úttörői a PRC (Puclic Resource Computing, közösségi erőforrás alapú) technológiájú, nyitott kutatási projektek, amelyek lehetővé teszik nagyszámú személyi számítógép bekapcsolódását az elosztott rendszerekbe. A Desktop Gridek létrehozására tett törekvések azt jelzik, hogy a grid-megoldások hazánkban is egyre terjednek. Nem meglepő tehát, hogy a SAS további, grid-hálózatokra felkészített alkalmazások kifejlesztését tervezi.


Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50