Az év végére minden iskolában szélessávú internet lesz

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 1. 10:04
A Közháló Program eredményeként december 31-ig minden iskolában lesz szélessávú internetes hozzáférési lehetőség, és mindenütt elindulhat a számítástechnika, informatika oktatása - közölte az informatikai miniszter szerdán Székesfehérváron.
Ez azért is jelentős eredmény, mert 2002-ben az ország 2530, iskolával rendelkező települése közül mindössze 595 helységben használhattak internetet a tanulók, és a 14 éves korosztálynak 20 százaléka "digitálisan analfabéta" volt - tette hozzá Kovács Kálmán.

"Az informatika esélyei és lehetőségei Magyarországon" című szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: a kormány eddig mintegy 15-18 milliárd forintot költött a szélessávú internet hozzáférési lehetőség megteremtésére, jövőre pedig 7
milliárd forintot szánnak a fejlesztésre és az üzemeltetésére.

Azt szeretnék elérni, hogy 2008-ig valamennyi közintézménynek - a kulturális intézményeknek, könyvtáraknak, szociális és jóléti intézményeknek, kórházaknak, szakorvosi rendelőknek - legyen lehetősége a szélessávú internet elérésére - tette hozzá a miniszter.

Kovács Kálmán bejelentette: január 15-én a budapesti Gazdasági Főiskolán és annak öt vidéki oktatási központjában - távképzés jelleggel - megkezdődik a közösségi informatikus, vagy "digitális népművelő" képzés.

Az oktatásról az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint az Ifjúsági Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és a Gazdasági Főiskola honlapja közöl részleteket.

Kovács Kálmán információja szerint jelenleg 900 településen folyik az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos fejlesztés.

Ha a program megvalósul, az állampolgár által elektronikusan elindított ügyintézés során a hivatalon belül "sehol nem lesz papír".

Ez "hihetetlenül nagy váltás lesz, ami azt jelenti, hogy megszűnik a papíralapú ügyintézés", annak minden költségvonzatával együtt - hívta fel a figyelmet a miniszter.

"E nélkül nincs olcsó állam. Csak akkor lehet olcsó az állam (...) az állami szolgáltatás, ha ez a modernizáció megvalósul" - tette hozzá Kovács Kálmán.

Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a informatikai tárca előkészítő munkájának eredményeként a parlament megalkotta azokat a törvényeket, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák az információs társadalom létrejöttének jogi feltételeit.
Kulcsszavak: oktatás ADSL IHM

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50