Napa noteszgépek 2006 elején

Széll Zoltán, 2005. december 16. 13:32
Az Intel a jövő évben a mainak több mint kétszeresére növeli a noteszgépek teljesítményét. A vállalat 2006 elején jelenti be a kétmagos mobil Yonah processzort, amely több mint 60 százalékkal fokozza a hordozható számítógépek teljesítményét. Ezt a lapkát az év második felében követi az új, nagyobb hatásfokú mikroarchitektúrán alapuló Merom, amely a Yonah lapkánál 50 százalékkal nagyobb teljesítményre képes.
A hordozható számítógépek egyre népszerűbbek, ami az asztali számítógépekét majdnem elérő teljesítményüknek és folyamatosan csökkenő áruknak köszönhető. Az Intel 2006-ban a kiskereskedelmi és az üzleti noteszgéppiac-szegmensben két számjegyű növekedésre számít. Ezért elsősorban ezek és nem az asztali processzorok fejlesztésére koncentrál.

A vállalat 2003-ban vezette be a mobil Centrino platform első generációját, ezt követte 2005-ben a második generációs változat nagyobb teljesítményű Pentium M processzorral és mobil lapkakészlettel.

Az Intel 2006 elején vezeti be a harmadik generációs ’Napa’ kódnevű Centrino platformot, amelynek központi komponense a kétmagos Yonah lapka. Az új mobilprocesszor elsősorban több program egy idejű futása esetén növeli a noteszgépek teljesítményét. A Yonah a nagyobb teljesítményt alacsonyabb energiafelvétel mellett produkálja.

A Yonah több új teljesítménynövelő és energiafelvételt csökkentő jellemzőt tartalmaz. A lapka egyik új jellemzője az osztott L2 gyorsítótár, amely a leggyakrabban használt adatokat a CPU maghoz közel tárolja, ami rövid elérési időt biztosít. A ’Smart Cache’ elnevezésű gyorsítótárat úgy tervezték, hogy az egyes CPU magok a teljes 2 MB L2 tárhoz hozzáférhessenek. A Smart Cache jelentős mértékben hozzájárul a processzor teljesítményének növeléséhez, mivel megengedi, hogy egy mag sok adatot tároljon közel a regiszterekhez és a végrehajtó egységekhez közel.

A Yonah másik új fontos jellemzője az új, hatékonyabb energiafelügyelet. Amikor a rendszer telepről működik az egyik magot kikapcsolja, míg a másik mag a teljes L2 gyorsítótárban keresheti a programhoz szükséges adatokat és utasításokat. Az Intel a gyorsítótár teljesítményét még további módosításokkal tovább növelte.

A Yonah másik új érdekes jellemzője a ’Dinamic Power Coordination’ (dinamikus energiakoordináció), amely lehetővé teszi az energia kapcsolását. Ez a technológia megengedi a két mag energiafelvételének egymástól független kezelését. Végső esetben lehetőség van az egyik mag teljes kikapcsolásra is.

A teljes lapka ún. "alvó" üzemmódba is helyezhető, ami tovább csökkenti a lapka áramfelvételét, illetve növeli a telep élettartamát. Mindez az ’Enhanced Intel SpeedStep’ technológiának köszönhető, amely az alkalmazások teljesítmény igényeinek megfelelően képes a lapka feszültségét és frekvenciáját változtatni.

A Yonah harmadik érdekes, új jellemzője a ’Digital Media Boost’, amely szintén a lapka teljesítményét növeli. Ez a megoldás az új speciális utasításokkal bővített SSE (Streaming Single Instruction Multiple Data Extension) multimédia-utasításkészletet az új nagy teljesítményű lebegőpontos egységgel kombinálja.

Az új megoldások eredménye a nagyobb teljesítmény a CAD-hoz (computer aided design = számítógéppel segített tervezés) hasonló funkciókhoz, a videók szerkesztéséhez, a digitális fényképek feldolgozásához, valamint a játékokhoz és a zenéhez.

A Napa alapú vezeték nélküli noteszgépek szállítása 2006 elején kezdődik. A gyártók 120 Napa alapú noteszgép bevezetését tervezik a processzor bejelentésével egy időben, míg az egész évben több mint 230 noteszgép megjelenése várható. Az új technológiához már több mint 200 alkalmazást fejlesztettek. Az új két- és többmagos processzorokat a 2006 végén érkező Microsoft Windows Vista operációs rendszer teljes "mellszélességgel" támogatja. A Napa alapú rendszerek igazi teljesítményüket majd csak ekkor tudják majd megmutatni.

A Yonah lapka 65 nm-es technológiával készül és 152 millió tranzisztort tartalmaz. A lapka órajel sebességét, feszültségét és más érdekes technikai részletét az Intel még nem bocsátotta ki. Az Intel a Yonah lapkával együtt új lapkakészletet és vezeték nélküli adóvevő lapkát is kibocsát. A ’Calistoga’ kódnevű lapkakészlet az elődjénél jobb grafikus képességekkel rendelkezik.

A fentiektől elkülönítve az Intel azt is bejelentette, hogy 2008-ban egy feltöltéssel 8 órára növeli a noteszgépek átlagos telepélettartamát. A vállalat az energiafelvétel további csökkentése érdekében szorosan együtt dolgozik szoftverfejlesztő és képernyőgyártó partnereivel. Ugyanebben az időben az Intel új teleptechnológia bevezetését is tervezi, amely növeli az egy telepcellában tárolt energia mennyiségét. A fejlesztés gyorsítása érdekében az Intel nagy összegekkel támogatja telepfejlesztő partnereit.
Kulcsszavak: notebook Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14