Miért kell kerülnie a keretes (frame-es) oldalszerkezetet?

forrás Prim Online, 2006. január 2. 16:39
Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik azok az okok, amelyek miatt mindenképpen kerülnie kell a keretes oldalszerkezetet, ha jövedelmező weboldalt szeretne. Felvázoljuk azt is, hogy milyen vélt előnyök miatt szokás használni ezt a megoldást, illetve, hogy milyen más megoldással tudja kiváltani.
Az elmúlt időszakban sok olyan weboldal-tulajdonossal, online-marketing-menedzserrel volt alkalmam konzultálni, akik nem voltak elégedettek weboldaluk teljesítményével. Az elmaradó eredmények hátterében sok esetben olyan technikai hibákat találtunk, amelyek nem a rossz tervezés miatt kerültek be a rendszerbe, hanem egyszerűen csak "valahogy úgy alakultak". A webmester úgy csinálta, mert úgy szokta; a korábbi design miatt úgy "kellett" csinálni; vagy csak egyszerűen valahogy kimaradt a tervezésből az adott technikai részlet. Ezek a hibák azonban nem csupán kismértékben rontják az eredményeket, hanem sokszor majdnemhogy lehetetlenné teszik, hogy "a számok elkezdjenek jönni".

Azokra az "apró" technikai részletekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek kijavítása sok esetben nem is igényel túl nagy erőfeszítést, viszont az eredményekben annál nagyobb különbséget tesznek.

A leírtak segítségével jelentősen meg fogja tudni növelni weboldala hatékonyságát, és eddig nem is remélt, valódi online bevételekre fog tudni szert tenni!

Kerülje a keretes oldalszerkezetet

A keretes (frame-es) szerkezet kétféle módon csökkenti online marketingre fordított erőfeszítéseinek megtérülését:

·    Akár 80%-kal is csökkenti a keresőkből érkező látogatók számát, és
·    majdnem teljesen mérhetetlenné teszi, hogy mely weboldalakról, keresőkből érkeznek a látogatók az oldalra


Egy keretes oldallal elveszítheti a keresőből jött látogatók 80%-át is


Minden kereső használ egy automatikusan működő ún. keresőrobotot, ami a regisztrált oldalakon található linkeket követve bejárja a website-ot, átnézi az egyes oldalak tartalmát, és eldönti, hogy azok mely kulcsszó tekintetében tartalmaznak lényeges információt. Ezt a folyamatot hívják indexelésnek. Egy keretes oldalakból álló website indexelése során azonban a legtöbb kereső robotja - részben szándékosan, részben a keretes technika okozta korlátok miatt - egyáltalán nem, vagy jóval kevésbé járja be az adott site-ot. Így természetesen a be nem járt oldalak kulcsszavait sem ismeri meg, tehát azokat keresési találatként sem szerepelteti.

A látogatottságmérés és növelés hatékonyságát is csökkenti a keretes szerkezet


A legkorszerűbb látogatottságmérési technika, a mérőkódos mérés - http://www.marketingszoftverek.hu/webmonitor - egyik előnye, hogy nagy pontossággal kimutatható, hogy a látogatók milyen számban érkeznek az egyes külső weboldalakról. Ennek köszönhetően Ön pontosan megmérheti, hogy a látogatottságnövelésre fordított erőfeszítések mely része milyen mértékben térül meg. A keretes szerkezet azonban technikai okokból gyakorlatilag mérhetetlenné teszi, hogy honnan érkeztek látogatói.

Milyen érvek szólnak a keretes szerkezet mellett?

Igazán komoly érv nincsen. Előnyként hangozhat el, hogy egy minden oldalon megjelenő - pl. menüt tartalmazó - rész inkább jelenjen meg keretben, és akkor csak egyszer kell letöltődnie. Ez a minimális letöltési-idő-nyereség viszont nem jelent annyi előnyt, mint amennyi hátrányt a keretes szerkezetből adódó látogatószám csökkenés jelent. További érvként szerepelhet, hogy a minden oldalon szereplő tartalmat így csak egyszer kell elhelyezni vagy módosítani, vagyis kisebb munka a létrehozás és a karbantartás is. Ezt a célt azonban ugyanilyen jól - vagy talán még sokkal jobban - meg lehet valósítani szerveroldali programmal (pl.: PHP), melynek lényege ebben az esetben az, hogy az ismétlődő tartalmat egyszer készítik el és azt a szerveren futó program minden oldalba a megfelelő helyre beszúrja. (Ezt a technikát bármely közepes felkészültségű webszerkesztő tudja alkalmazni, és a ráfordítandó programozási idő sem több, mint a keretek használata esetén.)

A keretes - frame-es - szerkezet lényege, hogy az oldal nem egy HTML fájlból áll, hanem egyrészt egy ún. FRAMESET oldalból, amely meghatározza, hogy az oldal milyen keretekre van felosztva, illetve, hogy ezekben a keretekben melyik HTML fájlok kerülnek megjelenítésre, másrészt magukból a kertetekben megjelenítendő HTML fájlokból. A keretes szerkezet eredeti előnye az, hogy használata során az oldal készítője meghatározhatja, hogy pl. a menükeretben való kattintáskor a tartalom a fő keretbe töltődjön be. Így a menükeret tartalmának nem kell újra betöltődnie. Ez az internet-korszak kezdetén értékes másodperceket jelenthetett az oldal látogatójának, manapság azonban fontosabb szempont a látogatottság növelése.

A keretes technika alkalmazásának köszönhetően tehát nemcsakhogy eleve számottevően kevesebb látogató érkezik a keresőkből, de még azt sem lehet megmondani, hogy az egyéb látogatottságnövelési technikák közül melyik működik, és melyik az, amelyik teljesen hatástalan.
 
Amennyiben további információra van szüksége a keretes oldalszerkezet kiváltásával kapcsolatban,  nyugodtan írja meg nekünk kérdéseit!
http://www.internet-marketing.hu/kapcsolat.html

Ha igényli, webmesterét is ellátjuk azokkal az információkkal, amelyek segítségével a keretes szerkezet kevés előnyét - ti. hogy valamivel kevesebb munka elkészíteni és karban tartani -megtartva tud nem keretes oldalt készíteni.
 
A témában további információkat talál a www.internet-marketing.hu weboldalon.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50