Változik az üzemeltetési szoftverszállítók toplistája?

forrás Prim Online, 2006. január 21. 17:47
A Gartner legújabb piaci elemzése szerint három éven belül a számítástechnikai üzemeltetési szoftverek néhány piacvezető szállítóját nagy valószínűséggel megvásárolja vagy átveszi a konkurencia. Az üzemeltetést végző cégeknek, felhasználóknak azt javasolja a piaci elemző, előrejelző cég, hogy a folyamatdefiníció és a szabványosítás területeibe fektessenek be, és így védjék meg magukat abban az esetben, ha az általuk használt szoftvert valaki kivásárolja, vagy megszünteti támogatását.
A Gartner szerint a 2005-ben még a piacon jelenlévő négy nagy szállító közül 2008-ra (70%-os valószínűséggel) már csak a CA - Computer Associates és az IBM/Tivoli lesz az első négy között.

A Gartner-vélemény: a BMC Software potenciális kivásárlási célpont, és ilyen módon valószínűleg eltűnik a "négy nagy" közül. A Gartner megítélése szerint a BMC a "kérők" széles köre számára lehet izgalmas célpont emiatt, valamint és az ehhez társuló szerény piaci tőkésítettség okán, és mert készpénzben és készpénznek megfelelő eszközökben több mint egy milliárd dollárt tart, továbbá meglehetősen versenyképes termékpalettát kínál.

A HP OpenView családja lesz valószínűleg a másik vállalat, amelyik eltűnik ebből a körből, viszont ők más okból. A HP nem kivásárlás (vagy a HP részéről a befektetés felszámolása) miatt tűnik el a "négy nagy" közül, hanem mert megelőzi egy gyorsan növekvő versenytárs. Az elemző cég azt is kiemeli, hogy a HP vezérigazgatója, Mark Hurd a Gartner 2005-ös őszi szimpóziumán még úgy nyilatkozott, célja az ágazati vezető szerep megszerzése ezen a területen.

A Symantec valószínűleg tovább bővíti majd az IT operációs menedzsmentszoftver kínálatát, és ezzel feltehetően kiüti a HP-t a "négy nagy" közül.

Az EMC is olyan versenytárs, akit érdemes szemmel tartani: menedzsment- és adattárolási szoftvereivel körülbelül 600 millió dolláros árbevételt ért el 2005-ben (amibe nem számítjuk bele a tartalomkezelést és a virtualizációt). A Gartner véleménye szerint az EMC fejleszti majd befektetéseit egyéb IT operációs menedzsmentszoftver piacokon is.

A Microsoftról, az Oracle-ről és az SAP-ról az a vélemény, hogy rendelkeznek a kellő pénzügyi erővel ahhoz, hogy komoly kihívók legyenek ezen a piacon, hiszen céljuk, hogy a menedzsmenttechnológiát a saját ökoszisztémáik teljes üzemeltetési költségének csökkentésére használják (illetve, hogy a szoftverrel kapcsolatos jövedelemgeneráló lehetőségeiket új piacok meghódításával bővítsék).

A "négy nagy" termékeit biztonságos befektetésnek ítéli mindenki a szállítók pénzügyi ereje, támogatási kapacitásai és egyéb tényezők miatt. Ez a benyomás ugyanakkor eddig is és ezután is hamis volt és marad. Mint minden más vállalkozás, úgy ezek a vállalatok is azon igyekeznek, hogy pénzügyi helyzetüket minél jobban maximalizálják azáltal is, hogy megszabadulnak a nyereségességüket nem támogató termékektől. Ez a folyamat felgyorsult az elmúlt néhány évben, mivel a szállítók mindegyike folyamatosan küzd a költségek és az előnyök egyenletének mindkét oldalával.

Ha a "négy nagy" közül valamelyik eltűnik, ennek vajon mi a következménye a termékek szempontjából? Az erős termékek valószínűleg életben maradnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a piacvezető termékek (amilyenek a BMC és a HP portfoliójában szerepelnek) a konszolidálódó környezet ellenében is megteremtik saját piacukat. Éppen ezért az erős termékek túlélik a tulajdonos váltást illetve a piaci rangsorban az előkelőbb helyezés elvesztését. Ugyanakkor a nem versenyképes termékek migrációra vannak ítélve. Az ilyen termékek esetében a vevőknek készenléti tervekkel kell rendelkezniük.

A Gartner azt tanácsolja, hogy a vállalkozások továbbra is a jelenlegi "négy nagytól" vásároljanak, de számítaniuk kell a jövőben bizonyos piaci változásokra, és ezért javasolt, hogy biztonsági terveket készítsenek.
Kulcsszavak: BMC IBM CA Gartner Group

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50