Windows Intel Macen: akkor most fut, vagy nem?

Kiss Ádám Zoltán, 2006. január 22. 11:58
Amióta az Apple megjelentette az első Intel alapú Macintosht, felmerül a kérdés, valójában futtatható-e a Windows ezeken a gépeken, különösen fontos kérdés ez azok számára, aki évek óta érdeklődnek a Mac OS világa felől, ám félnek a Windowsról történő végleges lemondástól.
A felhasználók túlnyomó többsége "Windowsban nőtt fel", és bár sok jót hallott a Mac alkalmazásokról, egy több százezres Mac gép vásárlása túl nagy rizikót jelenthet, hátha mégsem jön be annyira a Mac OS X. A legtöbb érdeklődő a helyzet feloldásaként azt látná szívesen, ha egyszerre két operációs rendszert futtathatna gépén. A processzorok struktúrájának közeledésével a hardver már nem jelent problémát, mi lehet akkor az akadály?

A legnagyobb gond az, hogy a PC-k 99 százalékban BIOS (Basic Input/Output System) alapúak. Ez a keretrendszer vezérli a betöltési folyamat legelejét, jellemzően befolyásolva az operációs rendszer megválasztását. Az Apple gépei a BIOS-tól sokban különböző Extensible Firmware Interface (EFI) megoldást használják. Sok szakértő szerint ez az akadály szinte hardverszintű nehezítést jelent a két világ közti átjárhatóság biztosításában. Peter Glaskowsky elemző szerint azonban nem olyan megoldhatatlan a helyzet, és felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a Gateway 2003-ban rendhagyó módon megjelentetett egy Windows Media Center PC-t, mely EFI alapokon nyugodt. Szerinte tehát ez maximum hónapok kérdése, és ezt támasztja alá több olyan hír is, miszerint már sikerült a gyakorlatban Macre tölteni Windows tesztváltozatokat, valamint, hogy az év második felében megjelenő Windows Vista támogatni fogja az EFI-t.

Ha sikerült megoldani a technikai kérdéseket, még mindig kérdőjeles, jogilag rendben van-e a Windows futtatása Macen? A szakértők szerint elvben igen, egyetlen kitétel, hogy teljes Windows változatot kell vásárolni a gépre. Ez annyiban jelent gondot, hogy a felhasználók jellemzően frissítő licenceket szoktak vásárolni, tehát például Windows 98 SE rendszerüket frissítik Windows XP-re. A jog szempontjából mindegy, hogy ez valójában a Windows mekkora részének lecserélését jelenti, egy Mac géphez teljes verziójú szoftver szükséges.

És fordítva? Intel alapú Apple gépre írt Mac OS PC-n? Sokakat ez a lehetőség is érdekel, különösen a szakmai jellegű alkalmazások, például videóvágók, hangeditálók miatt, melyek évek óta futnak magas színvonalon az Apple gépein. Amennyiben az Apple nem változtat az eddigi gyakorlaton, ez jogilag nem lehetséges. A PC-s világ számára talán furcsán hangzik, miért. Az Apple minden gépén valamilyen Mac OS van előtelepítve, külön operációs rendszert nem árulnak, csupán frissítéseket. Ez azt jelenti, hogy ma nem megoldható jogtisztán Mac OS X telepítése PC-re ám a jelek szerint az Intel alapú Macek bemutatkozása még túlságosan friss esemény, és az Apple üzletpolitikája még formálódóban van az operációs rendszer üzletpolitikájával kapcsolatban.
Kulcsszavak: Windows Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38